Člověk v tísni postaví na Srí Lance tři stovky nových domů pro oběti tsunami

Foto: Člověk v tísni
0:00
/
0:00

Ve čtvrtek to bude právě pět měsíců, kdy jihozápadní Asii zasáhla ničivá vlna tsunami. Odstraňovat její následky v jedné z nejpostiženějších oblastí na Srí Lance pomáhá humanitární organizace Člověk v tísni. Na jejím kontě se hned v prvních týdnech po katastrofě podařilo shromáždit až 130 milionů korun. Člověk v tísni za ně pořizuje rybářské kánoe i bicykly, staví provizorní přístřešky i školní učebny a chystá se vybudovat dvě nové vesnice. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

První pomoc pro Srí Lanku zasaženou prosincovým zemětřesením poskytl Člověk v tísni už druhý den po katastrofě. Prostřednictvím německé humanitární organizace, která na místě působila už před tsunami, nakoupil pro postižené obyvatele ostrova základní potraviny za 20 000 euro. V prvních týdnech zajišťovali jeho pracovníci dodávky pitné vody, mouky, dek a rohoží, ale například i brýlí pro lidi, kterým vlna vzala úplně všechno. Podle Šimona Pánka, ředitele sekce humanitární pomoci Člověka v tísni, si tato společnost pro své působení vybrala turisticky málo atraktivní a ekonomicky zaostalou část země s řadou etnických a náboženských problémů:

"Člověk v tísni působí na severovýchodě ostrova v okrese Trincomalee, který má necelého půl milionu obyvatel a je specifický tím, že tam žijí do značné míry Tamilové. Což znamená, že naše práce je komplikovaná i v tom, abychom nešlápli vedle a neudělali chybu, nezvýšili tenzi mezi většinovými Sinhálci a těmi Tamily."

V Trincomalee Člověk v tísni postupně buduje zhruba tisícovku provizorních přístřešků pro obyvatele uprchlických táborů, školní přístřešky pro 10 tisíc dětí a deset center, kde mohou děti trávit volný čas, vyhledat lékařskou pomoc nebo psychologa. V uplynulých pěti měsících pomáhal také s odklízením trosek a odpadu a pro místní rybáře zajistil lodě i sítě:

"Je důležité těm lidem co nejrychleji vrátit možnost postarat se sami o sebe. Nezásobovat je jídlem a nedělat z nich v podstatě závislé a často do psychické letargie se propadající lidi, ale někoho, kdo sice přišel o dům, ale pořád má svoje ruce, umí nachytat ryby, prodat je, postarat se o svoji rodinu."

Člověk v tísni ale také organizuje doučování pro studenty, aby úspěšně odmaturovali, připravuje rekvalifikační kurzy pro řemeslníky nebo provozuje mobilní knihovnu, která slouží pro třicet uprchlických táborů. V příštích třech letech se chystá na rozsáhlé projekty. Za prostředky z humanitární sbírky chce vybudovat dvě vesnice s třemi stovkami domů a opraví nebo postaví nové školy. V červnu na Srí Lanku jako zástupce Člověka v tísni odjíždí Jan Mrkvička, který má za sebou půl druhého roku na podobných projektech v Afghánistánu. Po zkušenostech z válečných oblastí si podle něj Člověk v tísni dokáže poradit i s tak problematickými místy, jako je severovýchod Srí Lanky:

"Většina oblastí, kde Člověk v tísni pracuje, je nějakým způsobem komplikovaná. My se s tím vypořádáváme hlavně tím, že co nejvíc pracujeme s místními lidmi. Snažíme se mít co nejvíce místních zaměstnanců a zástupců různých komunit, Sinhálců, Tamilů i muslimů, což nám umožňuje mít dostatečné informace, abychom předcházeli nějakým bezpečnostním rizikům."

Ze 130 milionů korun, které vynesla humanitární sbírka pro Srí Lanku, využil Člověk v tísni zatím asi tři čtvrtiny. Celková obnova Srí Lanky si ale podle propočtů Světové banky vyžádá až dvě miliardy dolarů. Mimo jiné je potřeba znovu postavit asi padesát tisíc domů.