ČMKOS má nového předsedu

Richard Falbr a Milan Štěch, Foto: ČTK

Českomoravská konfederace odborových svazů má nového předsedu - Richarda Falbra vystřídal v čele nejsilnější odborové centrály u nás její dosavadní místopředseda Milan Štěch.

Jak jsme vás už ve zprávách informovali, Českomoravská konfederace odborových svazů má od soboty nového předsedu. Richarda Falbra nahradil v čele odborů osmačtyřicetiletý sociálnědemokratický senátor Milan Štěch, který byl dosud jejím místopředsedou. Štěch byl jediným kandidátem na post předsedy a účastníci třetího sjezdu konfederace ho zvolili 96 procenty hlasů.

Richard Falbr a Milan Štěch,  Foto: ČTK
Demonstrace a stávky nebudou pro odbory hlavním prostředkem k prosazování vlastních zájmů. Nebudou však ani zapovězeny. Prohlásil to po svém zvolení nový odborový předák Milan Štěch. Jak často a zda vůbec sáhnou odbory ke stávkám, záleží podle něj na chování zaměstnavatelů, vlády a parlamentu. Mezi nejdůležitější úkoly, které na odbory čekají, řadí zejména přípravu nového zákoníku práce a důchodové reformy. Milan Štěch zároveň připomněl, že odbory budou svůj program naplňovat v době vrcholících příprav na vstup České republiky do Evropské unie.

"Chceme, aby vstup do Evropské unie nebyl šancí jen pro podnikatele a pro hospodářství, ale aby to bylo i šancí pro takový převzetí toho sociálního rozměru Evropské unie - tzn. dobrý životní podmínky pro zaměstnance a další občany."

Nový odborový předák chce také do svých řad získat nové, mladé lidi. Je proto podle něj nutné, aby se odbory soustředily právě na jejich potřeby:

"Jako je možnost zajistit si zaměstnání, možnost založit rodinu, mít kde bydlet, prostě to, co mladý lidi potřebujou. A musí jim odbory dát taky šanci, aby se do toho mohli přímo zapojit - to znamená, aby se jejich názoru naslouchalo."

S tím také souhlasil dosavadní předák Richard Falbr, který volbu Milana Štěcha uvítal. České odbory patří podle něj k nejsilnějším v zemích bývalého východního bloku. Jak řekl, odchází s pocitem, že odevzdává odbory v dobrém stavu.

"Ty úkoly, které konfederaci čekají, to jest vypořádat se s transformací, s přípravou na vstup do Evropské unie a s důsledky globalizace, naši lidé řešit umí. Podle mého soudu se vstupem naší země do Evropské unie mnohé zjednoduší, protože věci o které dnes musíme bojovat, budou v Evropské unii naprosto jasné. Takže já sem optimista."

Chování odborářů za Falbrovy éry ocenil šéf poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus.

"To, že naše země tímto obtížným transformačním obdobím prochází bez zásadních sociálních konfliktů, je nejen výsledkem politiky vlád, ale i odpovědné politiky vedení většiny odborových centrál."

Také Miloš Zeman prohlásil: úspěch české ekonomiky by nebyl možný bez odborů. Ty totiž podle premiéra v řadě případů podpořily nepopulární opatření.

"Jsem rád, že se podařilo zastavit růst nezaměstnanosti, ale samozřejmě nejsem spokojen, že nezaměstnanost dosud příliš výrazně neklesá. A myslím si, že je to úkol pro budoucí vládu."

Bývalý odborový předák Richard Falbr nakonec ještě prozradil, co bude dělat.

"Vemu si dalekohled a pojedu do jižních Čech a tam budu pozorovat hnízdění vodních ptáků."

Po krátkém odpočinku se ale prý Richard Falbr vrátí do politiky. Chce vstoupit do sociální demokracie a zvažuje také další působení v Senátu.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio