ČNB zatím úrokové sazby nemění

Globální ekonomika v letošním roce prudce zpomalí, Spojené státy i Evropa budou balancovat na pokraji recese. Odhaduje to Mezinárodní měnový fond. Centrální banky největších zemí světa ve středu zareagovaly na současnou finanční krizi - uvolnily měnovou politiku a sáhly ke snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu. Do intervence se zapojily centrální banky USA, eurozóny, Británie, Kanady, Švýcarska a Švédska. Základní úrok snížila i Čína. A co se děje v Česku?

Mirek Topolánek
Český premiér Mirek Topolánek nesouhlasí s reakcemi některých evropských států na finanční krizi. Podle jeho vlastních slov nabourávají důvěru Evropské unie víc než cokoli doposud:

„Kdybychom měli euro, tak už v tom lítáme stejně jako ostatní, takže zaplaťpánbůh za korunu. To, co se děje, jako je stoprocentní pojištění vkladů garantované vládami, jak to udělalo Irsko, je naprosto nestoudný krok, který samozřejmě vyvolává pohyb depozit a úložek střadatelů. Více méně je to vybídnutí ke zlepšení likvidity v jednom státě na úkor druhého. Všechna tato opatření jsou naprosto umělá, jdou proti samotnému smyslu Evropské unie, a musím říct, že je to velká deziluze. Evropská unie si hraje na finanční krizi, dělá opatření, která jsou naprosto neskutečná, porušuje vlastní Pakt růstu a stability, porušuje všechny směrnice. Miroslav Kalousek, náš ministr financí, musel vybojovat naprosto neuvěřitelný souboj, v kterém byl v některých momentech dokonce úplně sám. A to, z čím nakonec vyšel, je to nejmenší zlo, které bylo možné."

Naopak podle analytika společnosti Atlantik Josefa Kvardy byl tento nevídaný krok světových centrálních bank na místě:

„Ten problém, finanční krize, je globální, a tak byla na místě i odpověď více centrálních bank. Intervence přišla v době, kdy došlo k opakovanému poklesu cen akcií, kdy opět eskalovaly potíže finančního trhu. Ten zákrok přišel ve chvíli, kdy měl přijít. Předtím stále byly některé ekonomické výsledky možná slabší, ale neřekl bych, že by to vyžadovalo tak razantní zásah."

Foto: Štěpánka Budková
Česká národní banka krok ostatních centrálních bank, tedy snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu, odmítla komentovat. Její guvernér Zdeněk Tůma ho pouze označil za významný. Viceguvernér centrální banky Miroslav Singer nepovažuje tento krok za nijak dramatický:

„Podobné kroky na podporu padající ekonomiky si od centrálních bank, včetně té americké, pamatuji. Dokonce si pamatuji výraznější snížení sazeb, takže zase ta bezprecedentnost z tohoto hlediska není tak dramatická, jak se zdá."

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka by Česká národní banka o snížení úroků také mohla rozhodnout:

„Předpokládáme, že centrální banka v nejbližší době sníží úrokové sazby, a umožní to především příznivý vývoj inflace a příznivý výhled inflace."

Jak ale ve čtvrtek oznámila mluvčí banky Pavlína Bolfová, bankovní rada České národní banky se tentokrát nastavením úrokových sazeb nezabývala. Analytici nicméně stále očekávají, že centrální banka sníží úrokové sazby na svém naplánovaném měnověpolitickém jednání 6. listopadu. Od hlavní úrokové sazby se odvíjí úročení komerčních půjček. Bankovní rada je naposledy změnila na počátku srpna o čtvrt procentního bodu dolů. V současné době je v České republice nastavena na 3,5 procenta.