ČSSD chce zkrotit deficit pomocí vyšších daní

Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jiří Paroubek, foto: ČTK

Přestože přesný termín voleb do Poslanecké sněmovny ještě definitivně neznáme, celkem jistě se musí konat nejpozději do konce května. Strany tak znovu brousí své programové priority. Sociální demokracie například o víkendu slíbila progresivní daň z příjmu, ale také postupné snižování státního schodku.

Pokud ČSSD vyhraje volby, chce podpořit hospodářský růst, zkrotit deficit a směřovat k přijetí eura do roku 2016. Ambiciózní cíle strany představil její předseda Jiří Paroubek:

Bohuslav Sobotka  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Sociální demokracie, pokud vyhraje volby do Poslanecké sněmovny v květnu toho roku, tak její vláda dodrží a nezvýší schodek státního rozpočtu ve výši 163 miliard korun. Materiál sociální demokracie Cesta z krize přináší více než čtyřicet námětů k postupnému ozdravení státních financí tak, aby v roce 2013 byl schodek státního rozpočtu pod hranicí tři procenta hrubého domácího produktu."

Ozdravení veřejných rozpočtů je cíl, který deklarují i pravicové strany. Ovšem uvažované cesty se liší. Zatímco ODS nebo TOP 09 by spíše snižovaly neinvestiční výdaje státu, sociální demokracie chce zvýšit jeho příjmy. ČSSD plánuje například uvalit daň na dědictví v hodnotě nad deset milionů korun. U přímých daní chce zejména zvýšit daně z příjmu právnických osob ze současných 19 na 21 procent - a také obnovit progresivní zdanění příjmů. Až 38 procent by měli odvádět lidé s měsíčním výdělkem nad 100 tisíc korun. Místopředseda strany Zdeněk Škromach vysvětluje:

Zdeněk Škromach
"Říkáme od počátku, že je potřeba větší míra solidarity lidí s vyššími příjmy, to znamená nad 100 tisíc korun, kde by došlo k progresivnímu zdanění. Na druhé straně chceme stabilizovat například důchodový systém, protože řekněme nezodpovědnými snižováními a různými bonusy v oblasti sociálního pojištění došlo k výpadkům, které znamenaly v minulém roce až desítky miliard, které potom v tom důchodovém systému chyběly."

V oblasti daní nepřímých by podle ČSSD měly růst hlavně spotřební daně z lihovin a tabákových výrobků, a zamezit přitom daňovým únikům. Co si od toho slibuje další z místopředsedů, Milan Urban?

Milan Urban
"Minimálně dvacet miliard korun lze podle expertů hledat v oblasti prodeje pohonných hmot a cigaret. My máme připravený program, jak takovéto daňové úniky eliminovat, jak tyto prostředky dopravit do příjmů státního rozpočtu."

Ani otázce úspor státu se sociální demokracie nevyhýbá a šetřit chce hlavně na státní správě nebo zpřísněním podmínek pro zadávání veřejných zakázek.

Strana i nadále trvá na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví a podle poslance Davida Ratha se kvůli nim opět obrátí na ústavní soud, přestože ten stížnosti na regulační poplatky už jednou nevyhověl: "My teď ústavnímu soudu chceme říct – vážení soudci, vy jste se mýlili, k žádné regulaci v podstatě nedošlo."

Překvapením mezi programovými prioritami je zřejmě jen ústup od státních maturit, které program označuje za těžkopádné a heslovitě zmiňuje flexibilnější standardizované zkoušky.