Výzva rozvířila vášně

Dominik Duka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Rada Iustitia et Pax (Spravedlnost a mír) při České biskupské konferenci v úterý nepřímo vyzvala voliče, aby se při rozhodování v květnových sněmovních volbách zaměřili na programy malých a jiných stran spíše než na sliby ČSSD a ODS. Vyvolalo to reakce jak u zmíněných stran, tak u České biskupské konference.

Nejostřeji se do České biskupské konference pustil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj tím, že doporučila lidem, aby se zaměřili na programy menších stran, nikoli na sliby ČSSD a ODS, nepřípustně zasáhla do předvolební kampaně. Jiří Paroubek se proti tomu ohradil v dopise novému pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi, který se úřadu ujme 1. května:

Dominik Duka,  foto: ČTK
"Vyzývám Českou biskupskou konferenci, aby, vystupuje-li ve volební kampani proti zadlužování země a budoucích generací, dostála svým slovům a odmítla staré pojetí restitucí církevního majetku v návrhu zákona tak, jak to připravovala Topolánkova vláda."

ODS považuje reakci ČSSD za hysterickou. Místopředseda strany Petr Gandalovič však připouští, že o církevních restitucích se bude muset ještě mluvit:

"Já jsem přesvědčen, že v té snaze je třeba pokračovat. Samozřejmě je třeba sednout znovu za jednací stůl a hlavně se bavit o výši finančního narovnání a o mechanismu, jakým se to bude splácet, protože v tomto bodě je vidět, že česká veřejnost tento návrh nepřijala."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK

Rozruch mezi politiky vyvolal vlastně biskup Václav Malý jako vedoucí Rady Iustitia et Pax, tedy Spravedlnost a mír, která sdružuje odborníky, ale žádného dalšího biskupa. Česká biskupská konference se však od jeho výzvy distancovala. Sama tentokrát nebude připravovat zvláštní prohlášení k volbám, chystá jen modlitbu, potvrdil její předseda Jan Graubner. Jak řekl, nemůže mluvit za Radu Iustitia et pax, nicméně to, že by Václav Malý doporučoval volbu malých stran, podle něj z textu jeho prohlášení nevyplývá:

"Je potřeba ještě rozlišit, jak často slyším, co všechno je tam napsáno. To jsou dezinterpretace. Já v tom textu nevidím, že by doporučoval malé strany, jak se velké strany teď hněvají. Tam jen konstatuje a cituje pramen, podle kterého je pravděpodobné, že budou voliči dávat přednost malým stranám. To není výzva, to je konstatování vycházející z průzkumu."

Václav Malý,  foto: Štěpán Hon,  www.rozhlas.cz
Biskup Václav Malý prohlásil, že stanovisko Rady nemíří proti velkým stranám. Chce jen upozornit lidi, aby si všímali důležitých problémů, které politici musí řešit, a ne jejich líbivých řečí:

"Není to podpora menších stran, protože my se zásadně nevyjadřujeme k tomu, koho volit. Pokládáme voliče za dospělé, zodpovědné občany a záleží na každém z nich, pro kterou stranu se rozhodne. Toto prohlášení apeluje na zodpovědnost voličů, aby si všímali, jak která strana, jak který politik se staví k tomuto vážnému problému zadluženosti našeho státu."

Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Václava Klause, označil dopis Václava Malého za zcela nepřijatelné explicitní zasahování jednoho biskupa do předvolební kampaně. Biskupa Václava Malého zařadil do škatulky sympatizantů politiky exprezidenta Václava Havla, který před volbami podpořil Stranu zelených.