ČSSD nemění svůj postoj k sociálnímu státu

Předseda ČSSD Stanislav Gross, foto: Autor
0:00
/
0:00

Sociální demokracie má za sebou rozcvičku před březnovým stranickým sjezdem, který hodně napoví, kam bude sociální demokracie v příštích letech směřovat. V sobotu se totiž konalo v Praze ostře sledované zasedání ústředního výboru sociální demokracie, na kterém byl schválen akční vládní program do konce volebního období a dlouhodobý stranický program. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Předseda ČSSD Stanislav Gross,  foto: Autor
Sociální demokracie nadále trvá na svých tradičních hodnotách. K nim patří mimo jiné bezplatné studium na vysokých školách, bezplatná zdravotní péče bez spoluúčasti pacientů či regulace nájemného. Vyplývá to z návrhu dlouhodobého programu, který připravily komise podřízené místopředsedovi strany Zdeňku Škromachovi, který je pro nadcházející sjezd kandidátem levicověji smýšlejících sociálních demokratů na křeslo šéfa strany. Úřadující předseda strany Stanislav Gross přitom ve svém vystoupení varoval před utopickými a populistickými postoji k sociálnímu státu, které nemají šanci uspět v Evropské unii. Svá slova v podstatě zopakoval i po schválení programu.

"Svět za posledních patnáct dvacet let prodělal obrovský vývoj a recepty, které fungovaly před třiceti lety v rámci národních států prostě díky konkurenčnímu tlaku ze zahraničí, díky globalizaci, nemohou fungovat tak efektivně."

Podle Grosse je ale schválení programu také důkazem toho, že ´modernisté´ a ´tradicionalisté´ ve straně se dokáží shodnout.

"Dnešní zasedání ukázalo, že různost, která někdy bývá zveličována, není tak velká, že jsme schopni se dohodnout na konkrétních programových tezích. Za druhé se ukázalo, že jsme schopni mít program, který podle mého soudu osloví poměrně velkou část veřejnosti, bude atraktivní."

Přesto premiér naznačil, že program stále zůstává otevřený. Musí ho schválit sjezd. Teprve dokumenty schválené sjezdem budou závazné.

Ministr financí Bohuslav Sobotka,  foto: Autor
"Každopádně si myslím, že ať už bude v čele sociální demokracie kdokoli, musí respektovat schválené programové dokumenty. A pokud se nám podaří na sjezdu programové dokumenty schválit, budou závazné, ať už budu předsedou já nebo Zdeněk Škromach nebo kdokoli jiný."

Na zasedání širšího vedení strany se rovněž schvaloval akční vládní program. Mezi klíčové návrhy patří snížení daní lidem s nižšími a středními příjmy a důchodová reforma. Ministr financí Bohuslav Sobotka, který hodlá kandidovat na prvního místopředsedu strany, ale řekl Radiu Praha, že je možné očekávat ještě další úpravy daně z příjmu.

"Dnešek dal zelenou pro snížení daně z příjmu pro střední a nízkopříjmové skupiny. To bylo pro mě klíčové rozhodnutí a můžeme pokračovat dál v našem záměru. Připravujeme určité zjednodušení daně z příjmu pro podnikatele a fyzické osoby. Některé konkrétní návrhy už máme připraveny."

Akční plán také počítá s tím, že z hlediska efektivního zdanění dojde v příštím roce ke snížení daně z příjmu podnikatelů o 30 procent oproti roku 2003. V této souvislosti se premiér Gross ohradil proti tvrzení, že sociální demokracie zvyšuje daňovou zátěž.

"Tady je mýtus, že jedině ODS chce snižovat daně. Pokud se podíváte na vývoj zdanění od roku 1990, nikdy daně pro firmy a lidi neklesly tak, jako za sociálnědemokratických vlád. ODS o těch věcech celou dobu hovoří, ale když mohli daně snižovat, neudělali to. My o tom tolik nemluvili, ale postupně jsme jednali."

Za další mýtus pak označil premiér tvrzení, že sociální demokracie málo podporuje vzdělání a vědu.

"Jestli někdo investoval velké finanční prostředky ze státního rozpočtu do podpory vzdělání, vysokých škol, vědy a výzkumu, byla to sociálnědemokratická vláda."

A ministr financí k tomu dodal.

"Podívejte se na to, jaké výdaje na vědu a výzkum realizují postkomunistické země, které spolu s námi vstoupily do Evropské unie. Zjistíte, že Česká republika poskytuje z veřejných rozpočtů největší podíl na vědu a výzkum v porovnání s hrubým domácím produktem ze všech zemí. A platí, že navzdory fiskální konsolidaci v příštích letech, podíl výdajů na veřejné vysoké školy, na vědu a výzkum nepochybně dál poroste."

Pokud jde o důchodovou reformu o které diskutují politici už řadu let, sociální demokracie chce její koncept prosadit ještě v tomto volebním období. Jejím základem má být nadále solidární, průběžně financovaný systém, doplněný o dobrovolné připojištění.