Čtvrtý pokus byl předem prohraný

Petr Nečas a Karolína Peake, foto: ČTK

Koaliční vláda Petra Nečase z ODS podle očekávání odolala v Poslanecké sněmovně i čtvrtému pokusu opozice o vyslovení nedůvěry. Opozice vyvolala mimořádnou schůzi sněmovny kvůli možnému ovlivňování vyšetřování kauzy nákupu vojenských letadel CASA. Kritizovala ale také opakovaně rozpočtovou politiku kabinetu. K pádu vlády bylo nutných nejméně 101 hlas. Už předem však bylo zřejmé, že takovým počtem hlasů opozice nedisponuje.

Ilustrační foto: Vláda ČR
Proti vyslovení nedůvěry vládě byli ve sněmovně přítomní poslanci vládních stran ODS, TOP 09 a Starostů a LIDEM, nezařazený Michal Doktor a také člen opozičních Věcí veřejných Milan Šťovíček, který vládu podpořil i v jarním hlasování. 22 poslanců nebylo přítomno. Byla to nejmenší účast ze všech 11 hlasování o nedůvěře vládě ve sněmovně od roku 2003.

Samotnému hlasování po jménech předcházela debata, která trvala zhruba šest a půl hodiny. Dominovali v ní poslanci opozice, která vyvolala mimořádnou schůzi především kvůli možnému ovlivňování vyšetřování kauzy nákupu vojenských letadel CASA. Potvrdila to ostatně místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová:

"Poslední kapkou, proč ta nedůvěra vlády vlastně probíhala, bylo nepřípustné chování ministra financí Miroslava Kalouska, ale spíše slabost premiéra Petra Nečase, který není schopen odvolat člena kabinetu, který, jak se zdá, dost závažným způsobem zpochybňuje prestiž celého vládního kabinetu."

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
I šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka poukázal na telefonáty ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska policistům v souvislosti s vyšetřováním kauzy CASA, v níž je obviněna bývalá ministryně Vlasta Parkanová z této strany:

"My nadále trváme na tom, že ministr financí Miroslav Kalousek se zachoval způsobem, jakým by se nikdy žádný člen vlády v demokratickém právním státě zachovat neměl. Nadále trváme na tom, aby odešel z vlády, a domníváme se, že dříve nebo později k tomu musí dojít, pokud zbývající koaliční strany neztratily rozum a pud sebezáchovy."

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek pak vyjádřil obavy o výsledek vyšetřování kauzy CASA:

"Můžeme se nadat třeba toho, že během dvou týdnů zjistíme, že stíhání paní Vlasty Parkanové bylo odloženo. A pak bude veliká otázka, jestli to není důsledkem toho politického tlaku, který podle mého názoru bude dále pokračovat. Nevypadá to, že by ministr Kalousek z toho, co tady absolvoval, vyvodil pro sebe nějaké závěry. Přesto, že viditelně nebyl schopen vést debatu o tom, z čeho tady byl viněn."

Miroslav Kalousek  (uprostřed),  foto: ČTK
Ministr Kalousek prohlásil, že svým sporem s policejním prezidentem nechce dále zatěžovat politickou scénu a chce ho řešit v soukromé rovině. "Občan Miroslav Kalousek byl nepravdivě a zákeřně osočen a domůže se omluvy v občanskoprávním sporu, aniž by tím chtěl zatěžovat českou politickou scénu," uvedl.

Opozice kritizovala také rozpočtovou politiku vlády. Ministr Kalousek ale tvrdí, že reformy vlády jsou správné. Podle něj o tom svědčí například hodnocení Agentury Moody´s:

"Agentura potvrdila vysoký rating České republice a výnosy českých dluhopisů, které klesly na historické minimum 2,5 procenta. To prostě potvrzuje správnou politiku vlády a činí to Českou republiku díky této politice suverénní, což je pro nás mnohem podstatnější než projevy některých poslanců opozice."

Premiér a předseda ODS Petr Nečas právo opozice na hlasování o nedůvěře nezpochybňuje. Na druhou stranu však podle něj šlo spíše o politické divadlo:

Petr Nečas a Karolína Peake,  foto: ČTK
"Je evidentní, že to od počátku nebyl vážně míněný krok, že to bylo pouze politicko-divadelní představení, které jsme tady všichni museli absolvovat. Na druhé straně jsem samozřejmě rád, vážím si podpory koaličních poslanců a pro vládu z toho jednoznačně plyne, že má pokračovat ve svém reformním programu."

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka přesto nepovažuje středeční večerní hlasování za zbytečné:

"Jak chování ministra financí Miroslava Kalouska, tak předsedy vlády Petra Nečase směřuje k vytváření tlaku na policejní orgány a ve skutečnosti si tady vládní koalice zřejmě připravuje zázemí proto, aby tlačila na výměnu policejního prezidenta. Bylo naprosto nezbytné, abychom dali občanům jasný signál, že takové chování vůči orgánům činným v trestním řízení je nepřijatelné."

Hlasování o vyjádření nedůvěry vládě bylo posledním krokem Poslanecké sněmovny před prázdninovou přestávkou. Poslanci se opět sejdou v září.