Další United Islands of Prague jsou ohroženy

V neděli skončila v Praze největší hudební open air přehlídka v metropoli - United Islands of Prague. Hlavními hvězdami 3. ročníku festivalu byly na rockové scéně britská kapela Placebo, na scéně world music alžírský zpěvák Khaled a mezi jazzmany americké trio Medeski, Martin & Wood. Hlavní dramaturg festivalu David Gaydečka však nyní po třech letech uvažuje o další budoucnosti - a to hlavně z ekonomických důvodů. 15 milionový rozpočet prý totiž nadále stačit nemůže. Více Gaydečka řekl v telefonickém rozhovoru s kolegou VF.

Když jste před třemi lety začínali, trvaly Ostrovy tři dny, letos trvaly deset dní. Vystoupilo tu více než 100 kapel a DJ. Mění se přehlídka kromě objemu ještě v něčem jiném?

"Festival se v prvním roce víc podobal jednorázové akci a pořádali jsme ho částečně v rámci oslav vstupu do EU. Termín jsme letos úmyslně z dubna přesunuli na červen, vybrali jsme poslední týden před prázdninami, aby si lidi před tím, než se rozjedou, mohli užít festival. Další rozdíl je, že chceme festivalem oživit celou Prahu a na rozdíl od předchozích ročníků jsme letos dělali docela dost doprovodných programů, které mohli lidi zdarma potkat na různých místech v Praze."

Kolik diváků přišlo? Máte nějakou evidenci?

Brian Molko ze skupiny Placebo,  foto: ČTK

"My máme zatím jedno číslo, kolik lidí nám prošlo za jednotlivé dny branami. V součtu je to zhruba přes 15.000."

Je to číslo pro organizátory dostačující?

"Není. Bohužel jsme měli propad v návštěvnosti. Důvody zkoumáme. Jsme si vědomi, že jsme měli možná nevstřícný systém prodeje vstupenek. Přestože si nemyslíme, že byly drahé, asi nebylo pro lidi jednoduché, aby si je koupili..."

Pro orientaci, jaká byla cena vstupenky?

"Prodávali jsme permanentky, ty stály různě podle toho, v kterém období si to kdo koupil. Na začátku byly kolem 550-650 korun za čtyřdenní permanentku na jeden ostrov, na konci to bylo mezi 750-850 korun. Kdybychom měli generálního partnera, nebo možná větší dotace z některých jiných stran, tak by samozřejmě ty vstupenky mohly fungovat jinak a tenhle problém by byl odstraněn."

Nebylo by určitým řešením i zeštíhlení programu?

"Já si myslím, že zas tak strašně se nerozšiřuje. My tu můžeme udělat malý festival pro pár tisíc diváků, ale ten festival pak nevydělá na lidi, kteří na něm pracují. A druhá věc, jestli to má být velký městský festival, tak to se s menším rozpočtem, než s jakým jsme to dělali, dělat opravdu nedá."

Uvažujete, pane Gaydečko, už teď o nějakých změnách, posunech v organizaci festivalu pro příští rok?

"V tuto chvíli příští ročník neřešíme, jeho konání není vyloučeno, ale je ohroženo. Já osobně jsem dal téhle akci tři roky života, a to tak, že úplně kompletně, a pokud se nám nepodaří vyřešit ty problémy z letošního roku, tak nevím, jestli budu mít chuť na tomhle projektu pokračovat."