David Černý se rozhodl udělat výstavu všech svých věcí. Terasy jeho Musolea nabízí netradiční výhled na Prahu

Rotující hlava Franze Kafky, miminka na Žižkovské věži, svatý Václav na obráceném koni v Lucerně, Čůrající postavy, Kráčející trabant. Tato díla mají lidé spojená se sochařem Davidem Černým. Teď otevřel Musoleum (pozor neplést s mauzoleem) v bývalém pražském lihovaru.

Foto: Ian Willoughby,  Radio Prague International

Areál smíchovského lihovaru je bez využití už 20 let. V roce 2013 se dokonce část zřítila. Teď zde vznikají byty a architektura komplexu je prací Černého studia Black n' Arch. Podmínkou stavby bytového komplexu bylo zachování bývalé varny a továrního komína.

"Budova je památkově chráněná, tím pádem ji nebylo možné shodit k zemi a postavit tady normální dům. Rozhodli jsme se tedy, že ji zachováme, a nakonec padlo rozhodnutí, že z toho bude kulturní instituce. Nějak se v průběhu času z toho stalo muzeum Davida Černého. Pak jsem zjistil, že to není muzeum, ale spíš takové musoleum," řekl Černý ČTK. Na pěti patrech a 1200 metrů čtverečních najdou návštěvníci průřez celou jeho tvorbou.

David Černý | Foto: Ian Willoughby,  Radio Prague International

Jednu ze stěn varny zdobí snad nejznámější Černého dílo - jedno z mimin, která mají místo obličeje čárový kód a už mnoho let visí třeba na žižkovské věži. A vedle mimina je do daleka vidět nápis Musoleum, který v sobě kombinuje slovo muzeum a s ironií Černému vlastní i slovo mauzoleum.

"Ve svém pokročilém věku jsem se rozhodl, že bych mohl udělat výstavu všech svých věcí, které byly různě rozstrkané po světě nebo uskladněné. Součástí galerie bude i jeden prostor, který bude vždy vyhrazený pro některého mého hosta, pro spřízněné duše," doplnil pětapadesátiletý autor.

Foto: Ian Willoughby,  Radio Prague International

První z hostů je fotograf Dan Materna

Foto: Ian Willoughby,  Radio Prague International

První z vystavujících hostů v Musoleu je fotograf Dan Materna. Ten snímky pořizoval původně na zakázku developera. "Když jsem sem poprvé přišel, tak jsem objevil úplně krásná neuvěřitelná zákoutí a spoustu zachovalých různých přístrojů, které souvisely jednak s tím lihovarem, a zároveň tady byla i octárna," řekl ČTK Materna. Dodal, že nalezl například sudy vysoké až do druhého patra, které se používaly při výrobě octa.

Po areálu se Materna pohyboval s baterkou. "A při té příležitosti jsem se tady potkal s Davidem Černým, který z toho prostoru byl nadšený možná ještě víc než já. Zatímco já jsem fotografoval, tak on spoustu těch věcí fyzicky zachránil," uvedl Materna. A část zachráněných artefaktů David Černý zakomponoval i do své galerie.

Originální sochy i na terasách

Foto: Ian Willoughby,  Radio Prague International

Kromě výstavních prostor, které se vinou v patrech kolem středu budovy, je v Musoleu i bar s mnoha prvky z industriálního provozu. Návštěvníci se také mohou zastavit na dvou venkovních terasách a pozorovat Prahu z neobvyklého místa.

Na jedné terase se nachází vztyčený prostředníček, který v dobách prezidenta Miloše Zemana ukazoval z Vltavy na Pražský hrad. Teď směruje k východu, tedy Rusku, které vojensky napadlo Ukrajinu. Na druhé terase stojí Černého pegas neboli napůl kůň, napůl motor s otáčející se vrtulí. Tyto sochy autor roku 2017 umístil do areálu bývalé Waltrovky, kde byly vyráběny letecké motory Walter Pegas.

Musoleum Davida Černého | Foto: Michal Krumphanzl,  ČTK
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio