Deficit státního rozpočtu na příští rok bude až 127,6 miliardy korun

Vlastimil Tlustý, foto: ČTK

Schodek státního rozpočtu na příští rok bude podle ministra financí Vlastimila Tlustého 101 až 127,6 miliardy korun. Deficit, který navrhla Paroubkova vláda, je podle Tlustého zcela nereálný. Česká republika také podle ministra financí nebude plnit konvergenční program pro přijetí eura. Více se dozvíte od Martiny Lustigové.

Vlastimil Tlustý,  foto: ČTK
Přestože návrh Paroubkovy vlády, který počítal se schodkem 88 miliard korun, je podle současného ministra financí nereálný, musí ho předložit kabinetu. Na legislativní změny už totiž není čas - vláda musí dát rozpočet Poslanecké sněmovně k posouzení do konce září. "Já se domnívám, že tím došel naplnění termín, který kdysi v Poslanecké sněmovně zavedl můj kolega Martin Kocourek, a to je pojem ´dluhová povodeň´. Česká republika už v letošním roce neplní konvergenční program a vše nasvědčuje tomu, že v roce příštím se mu nebude přibližovat, ale dále vzdalovat," uvedl Vlastimil Tlustý. To by znamenalo, že předpokládaný termín zavedení eura - tedy rok 2010 - se odkládá. Podle Tlustého není možné určit datum zavedení společné evropské měny, dokud se nezačne s reformou veřejných financí. A právě o reformě veřejných financí má podle Tlustého začít jednat celá politická scéna.

Se všemi parlamentními stranami chce také Vlastimil Tlustý jednat o státním rozpočtu. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek k tomu řekl: "Naše představa o schodku se pohybuje někde mezi 90-100 miliardami korun. To, co říká pan Tlustý, je pokrok proti tomu, co říkal ještě před čtrnácti dny, kdy hovořil o nějakých 170-180 miliardách. Ale myslím si, že by se ještě měl podívat, jestli se to přece jenom nedá trošku sundat."

Miroslav Kalousek z KDU-ČSL konstatoval, že manévrovací prostor jakékoli vlády je v oblasti rozpočtu v tuto chvíli minimální. Pro lidovce je důležité, aby byl návrh rozpočtu pravdivý: "Aby byl pokud možno co nejúspornější a aby se nedotkl podpor rodiny s dětmi. Takže konečné stanovisko řekneme, až se s ním blíže seznámíme a až o něm budeme jednat."

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš upozorňuje na spodní hranici odhadovaného deficitu. Proč? "Protože sociální demokracie před nedávnem prohlásila, že je ochotna akceptovat deficit do 100 miliard. Čili je to rozporně nastavené téma. Nabízí se otázka, jestli se pan ministr financí dostatečně zamyslel i nad příjmovou stránkou státního rozpočtu, protože velmi konzervativně sestavené příjmy vedou k domněnce, že tam jistá vnitřní rezerva je."

Poslanci Strany zelených se nechtějí k rozpočtu vyjadřovat jen na základě výroků z tiskových konferencí jiných stran a z tisku. Jak nám potvrdila jejich mluvčí, své stanovisko zveřejní, až si materiály důkladně prostudují.

Ministr financí vidí jeden z problémů v tom, že navržený rozpočet počítá s dosud neplatnou legislativou - jde například o zvýšení spotřební daně u cigaret, o novelu zákona o nemocenské nebo o odložení služebního zákona. Uvedené normy by dohromady mohly ušetřit 27 miliard korun. Další škrty, které navrhovala vláda Jiřího Paroubka, jsou podle Tlustého citlivé - například omezení financí na výstavbu dálnice D47, zrušení nákupu vakcíny proti ptačí chřipce nebo omezení výdajů na vědu a výzkum. Zatím není jasné, které z těchto návrhů Topolánkova vláda podpoří. Peníze by neměli dostat ani poslanci na své pozměňovací návrhy, neboli - jak se také říká - "poslanecké pomníčky". Letošní rozpočet obsahuje takové investice do volebních obvodů poslanců ve výši 7,5 miliardy korun.