Denní souhrn zpráv

Čeští vojáci na misi v Afghánistánu zůstanou

Čeští vojáci budou v Afghánistánu působit dál, premiér Andrej Babiš (ANO) jejich stažení vyloučil. Česko bude podle něj pokračovat v boji proti terorismu a nezradí své spojence. Účast na zahraničních misích podle premiéra ukazuje, že Česko je v Severoatlantické alianci spolehlivý partner. Řekl to na konferenci v Praze.

Účast na zahraničních misích podle premiéra ukazuje, že Česko je v rámci NATO spolehlivý partner. Babiš se také opětovně přihlásil k závazku zvyšovat výdaje na obranu, aby v roce 2024 dosáhly dvou procent HDP. V současnosti činí zhruba 1,1 procenta HDP.

Šéf Finanční správy Janeček rezignoval na funkci

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček po čtyřech letech odejde z funkce. Janeček uvedl, že tento krok zvažoval dlouho a jedná se o jeho osobní rozhodnutí. Funkci opustí k 27. prosinci. Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO Janečkovu rezignaci přijala.

Janeček čelil kritice kvůli vyměřování takzvaných zajišťovacích příkazů a postupu některých svých podřízených, kteří kvůli kontrole elektronické evidence tržeb zjišťovali od novomanželů podrobnosti o svatebních hostinách. Janečka do čela Finanční správy jmenovala vláda koncem října 2014, kdy ministerstvo financí vedl nynější premiér Andrej Babiš (ANO). "O tomto svém kroku jsem uvažoval několik měsíců. Jedná se o mé osobní rozhodnutí," řekl Janeček. Kam ze své funkce zamíří, neuvedl.

Česká národní banka opět zvýšila úrokové sazby

Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 1,75 procenta. Bankéři tak rozhodli už na čtvrtém zasedání v řadě. Vyššími úroky chtějí bojovat proti příliš rychlému růstu cen a zabránit přehřívání ekonomiky. Další růst sazeb se ale pravděpodobně promítne do zdražování hypoték a dalších půjček. Toto zvýšení sazeb by mělo být v letošním roce posledním.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta.

Poslanci schválili přistoupení k fiskálnímu paktu EU

Sněmovna schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu zemí EU. Jeho obsahem je rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států EU. Česko je kromě Británie jedinou zemí EU, která k ratifikaci dosud nepřistoupila. O ratifikaci paktu musí ještě rozhodnout Senát. Senátoři se v červenci rozhodli, že o ní budou jednat až poté, co o přistoupení rozhodne Sněmovna.

Pro přistoupení k paktu hlasovalo 106 poslanců, proti jich bylo 43. Přistoupení podpořili poslanci ANO, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Naopak poslanci ODS, SPD a KSČM hlasovali proti.

V Česku ubývá dlouhodobě nezaměstnaných

Podíl dlouhodobě nezaměstnaných na celkovém počtu lidí bez práce v Česku klesá. Více než rok bez zaměstnání bylo na konci září 29,9 procenta lidí evidovaných na úřadech práce. O rok dříve jich bylo 37,5 procenta a před dvěma lety 40,8 procenta. Informovala o tom mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Úřady práce nabízí dlouhodobě nezaměstnaným kromě poradenství třeba doprovod k zaměstnavateli, přípravu na přijímací pohovor nebo možnost oživit si pracovní návyky formou krátkodobých pracovních příležitostí.

V říjnu zemřelo na silnicích více lidí než loni

Od začátku roku zemřelo na českých silnicích 463 lidí, je to o 48 více než ve stejném období loni. Podle předběžných statistik policie v říjnu zemřelo při dopravních nehodách zatím 53 lidí, o pět víc než loni.

Nejvíce obětí bylo podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha řidičů osobních vozů, těch v říjnu zahynulo 16, z řad spolujezdců bylo 11 zemřelých, stejně jako chodců, motorkářů bylo osm. "Výraznou roli hrála nepřiměřená rychlost, nepřizpůsobení rychlosti aktuálnímu stavu vozovky, ale také nepozornost, často byl přehlédnut jiný účastník provozu," řekl Lerch.

Ministerstvo zahraničí spustilo na svém webu kapitolu BREXIT

Ministerstvo zahraničních věcí ČR spustilo na svých webových stránkách kapitolu BREXIT s aktuálními informacemi a radami k možným dopadům odchodu Velké Británie z EU na životy občanů ČR. Lidé se zde dozví například informace o podání žádosti o registraci v tzv. EU Settlement Scheme, který povoluje evropským občanům a jejich rodinným příslušníkům dlouhodobý pobyt v Británii. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Kapitolu BREXIT webových stránkách připravilo MZV ve spolupráci s Velvyslanectvím České republice v Londýně. Odchod Velké Británie z EU je naplánován na 29. března 2019. Velvyslanectví ČR v Londýně odhaduje, že v zemi žije více než 100.000 občanů ČR, kterých se odchod Británie z EU přímo dotýká.

Začíná sbírka ke Dni válečných veteránů

V Česku začíná sbírka ke Dni válečných veteránů, který se připomíná 11. listopadu, na výroční den konce I. světové války. V ulicích mohou lidé od čtvrtka potkat dobrovolníky s kasičkami s červenými vlčími máky, jehož koupí přispějí projektu Paměť národa na další pořizování nahrávek účastníků druhého a třetího odboje.

Loni se po celém Česku rozdalo přes 30.000 květů máků. Letos je k dispozici 50.000 kusů.

Na Staroměstské náměstí nejspíše zamíří smrk z Liberecka

Vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí bude letos z Rynoltic na Liberecku. Oznámili to organizátoři vánočních trhů. Smrk byl vybrán ze třiceti stromů, které doporučili lidé z celé republiky. Teď ho musí ještě prozkoumat dendrologové.

Pokud dendrologický průzkum neodhalí žádný problém, bude smrk pokácen v neděli 25. listopadu. Poprvé se pak rozsvítí v den před první adventní nedělí, ta letos vychází na 2. prosince. Loni zdobil Staroměstské náměstí čtyřiadvacetimetrový smrk z Roztok u Křivoklátu na Rakovnicku.

Počasí v pátek

Oblačno až zataženo, zpočátku v Čechách i polojasno, ráno ojediněle mlhy. Na Moravě a ve Slezsku ojedinělé mrholení a večer od jihozápadu na většině území déšť. Nejvyšší teploty v Čechách 11 až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku 14 až 18 °C.