Díky evropským dotacím "prokoukla" centra měst a obcí

Ilustrační foto: Maria Hammerich-Maier

1. května to bude 15 let, kdy Česko společně s dalšími státy vstoupilo do Evropské unie. Za tu dobu získalo o 741 miliard víc, než kolik do společné evropské kasy přispělo.

Ilustrační foto: Maria Hammerich-Maier
Na otázku, jak si Česko vede v čerpání dotací z evropských strukturálních fondů, odpověděl ekonom České spořitelny a člen Evropského hospodářského sociálního výboru Petr Zahradník.

"V přepočtu na rok to znamená nějakých 50 miliard korun do české kasy navíc, neboli 2 procenta hrubého národního produktu za tu dobu."

Podle Petra Zahradníka je to dobré číslo. Je však třeba se podívat, jak jsme s těmito penězi hospodařili.

"Tam si myslím, že vysvědčení už úplně exelentní nebude, protože ani po 15 letech nemáme evropsky konkurenceschopnou dopravní infrastrukturu. I v oblasti podpory podnikání bychom mohli udělat víc. Těch oblastí bychom našli víc."

Česko nejlépe čerpá prostředky na regionální rozvoj

Petr Zahradník,  foto: Noemi Holeková,  ČRo
Jak dodal Petr Zahradník, velmi dobře se daří čerpat dotace na regionální rozvoj. Na už zmiňovanou dopravu jde asi třetina dotací.

"Tyto prostředky se daří čerpat v oblasti železničních koridorů. Druhou nejvýznamnější položkou je oblast životního prostředí, která jde ruku v ruce s podporou podnikání. Podpora zajišťuje ty nejmenší nebo středně velké podnikatele, ale to, aby se z nich stal celoevropsky významný hráč, se úplně nedaří. A nelze opomenou regionální rozvoj. Tam bych řekl, že ten úspěch je možná největší. Za těch 15 let se opravdu výrazným způsobem proměnila centra měst a obcí. Významnou roli v tom sehrávají evropské fondy."

Evropské fondy pomáhají zachránit například chátrající památky. Jedná se o desítky hradů a zámků. Příkladem může být také areál Zámecké návrší v Litomyšli. Jeho přestavba trvala tři roky a stála skoro 400 milionů korun. Kdysi zchátralý areál je dnes chloubou města a funguje jako centrum místního společenského života.

"Návštěvnost tady obrovsky vzrostla, a počty každoročně přibývají. Netýká se to jen turistů, kteří přijdou na památky, ale i ubytovaných. Máme tady úspěšnou kongresovou turistiku, každoročně nám přibývají klienti a dává to práci všem v okolí," uvedl ředitel Zámeckého návrší David Zendler.