Dlužím, dlužíš, dlužíme...

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český stát hospodařil ke konci listopadu s rekordním schodkem téměř 170 miliard korun. Jak informovalo ministerstvo financí, je to více než trojnásobek schváleného deficitu rozpočtu pro celý letošní rok, který počítal se schodkem lehce nad 52 miliard korun.

Ministr financí Eduard Janota  (vpravo) a premiér Jan Fischer,  foto: ČTK
Zdá se, že ve výši deficitu státních financí letos překonáme dosavadní rekord. Nejhůře na tom byl dosud státní rozpočet v roce 2003, kdy za celý rok přesáhl schodek 109 miliard korun. Podle ministra financí Eduarda Janoty lze celkový schodek za celý letošní rok odhadovat jen těžko, ale nevyloučil ani částku 175 miliard korun. Státu bude podle něj na straně příjmů chybět až 160 miliard korun včetně pojistného. Podle náměstka ministra financí Bohdana Hejduka v rozpočtu hlavně chybí příjmy z daní z příjmu právnických i fyzických osob:

"Další velké problémy jsou ve výběru pojistného na sociální zabezpečení, kde se příjmy snížily o téměř 34 miliard korun. V tom pojistném se projevuje nejenom pokles ekonomické aktivity, zpomalování růstu mezd, ale i snižování sazeb tohoto pojistného v letošním roce."

Už teď je podle ekonomů jasné, že kvůli vysokým schodkům státního rozpočtu v letech 2009 a 2010 vzroste veřejný dluh v Česku o třetinu - z předkrizových 30 procent hrubého domácího produktu na 40 procent na konci příštího roku. Vyplývá to z dluhové analýzy vypracované pro Českou bankovní asociaci předními českými ekonomy. Podle jednoho ze spoluautorů studie, hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška pocítí prudký nárůst zadlužení zejména tuzemské podniky, protože s růstem úroků ze státních dluhopisů budou banky firmám méně ochotně půjčovat peníze:

"Banky by byly schopny pojmout daleko větší množství dluhopisů než mají dneska, ale na úkor čeho? Vytěsňování úvěrů. V okamžiku, kdy dosáhne úroková sazba z dluhopisů tak velké výše, že vzhledem k nízkým rizikovým nákladům na kapitál pro banky bude výhodnější nakupovat státní dluhopisy než půjčovat klientům, budou to ochotně dělat."

Podle dalšího spoluautora zmíněné studie, ekonoma a bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera by měla vláda začít s úsporami v oblasti státního aparátu. To je podle něj jeden z kroků směrem ke snížení státních dluhů. Balíček úsporných opatření byl podle Luďka Niedermayera jen dočasným opatřením:

"Nyní před Fischerovou vládou stojí řešení rozpočtu pro rok 2011, tam vyprchají ta dočasná opatření a dovedeme si představit, co v naší politické logice se stane, že nějaké strany udělají z jednoprocentní změny DPH naprosto zásadní politickou věc, která bude na každém billboardu. A v této situaci je opravdu třeba činit kroky, které tato vláda může činit. Například zaměřit se na úspory v oblasti státního aparátu atd.. To je podle mého názoru to, co by už v těchto týdnech mělo být zahájeno."

Ministr Janota agentuře Bloomberg řekl, že vláda by příští rok mohla na financování státního dluhu vydat dluhopisy ve výši 280 miliard korun.