Dnes se vydáme do jižních Čech a navštívíme město Jindřichův Hradec

Jindřichohradecký zámek, foto: CzechTourism

Chloubou a dominantou města je rozlehlý gotický hrad a zámek. Jindřichovým Hradcem prochází také 15. poledník, což je vyznačeno v dlažbě náměstí. Nejkrásnější výhled na město i okolí je však z městské věže u proboštského kostela. Má 135 schodů a pravidelně se zde pořádá soutěž Běž na věž. Rekord, za jakou dobu byla věž zdolána, je 40 sekund. Většina návštěvníků města však zamíří nejdříve na už vzpomínaný hrad a zámek. Ten se rozkládá na ploše přesahující 3 hektary a svou velikostí se řadí na třetí místo v České republice. Ve slavnostním sálu gotického paláce najdeme unikát - na stěnách je namalována freska z roku 1338, která přibližuje legendu o svatém Jiřím. Jak uvedl náš průvodce Čeněk Třeček, vypovídá o střetnutí svatého Jiří a pohanského krále Daciána. Její součástí je i boj s drakem, před kterým Jiří zachránil pohanskou princeznu.

Jindřichohradecký zámek,  foto: CzechTourism
"Potom Jiří pokřtil jak princeznu, tak veškerý její doprovod. To ale dělat neměl. To se samozřejmě nelíbilo králi Daciánovi, takže ho nechal ztlouct a uvrhnout do věže. Na třetím poli je potom vidět král Dacián, jak posílá posla s dopisem a tentokrát si nechal poslat pro kouzelníka Atanasia. A kouzelník Atanasius se prokázal, že je dobrým kouzelníkem a to tím, že z jednoho vola udělal voly dva. Následně potom umíchal jedovatý nápoj. Ten tady nechává pít jak svatému Jiřímu, tak jednomu z těch volů. A jak vidíte, Jiřímu se nestalo vůbec nic, dokonce to měl pít dvakrát, a tomu volovi se otevřely rány, ze kterých na místě vykrvácel.Kouzelník Atanasius byl tak přesvědčen o síle víry toho svatého Jiří, že od něj přijal křest, za což byl potom Daciánem popraven."

Jindřichův Hradec,  photo: CzechTourism
Svatý Jiří byl podle legendy uvržen do věže, mučen a zabit. Vstal z mrtvých a začal činit zázraky. Nakonec se od něho nechala pokřtít i králova žena. Vše se prozradilo a král dal oba popravit. Poslední obraz fresky pak ukazuje trest, který stihl krále Daciána. Z nebe ho sežehl oheň. Tolik legenda. Na zámku však můžete při nočních prohlídkách potkat i tajuplnou Perchtu z Rožmberka, neboli Bílou paní. Zámek ročně navštíví kolem 90 tisíc lidí a k jeho místnostem existuje pětset klíčů.

O historii města se pak dozvíte v místním muzeu. Mimo jiné i to, že bylo pojmenováno po Jindřichu IV., jednom ze synů zdejšího vládce Vítka z Prčice. Jak uvedl historik Martin Dolejší pozoruhodností muzea je středověká malovaná lékárna, která pochází z roku 1790 a před dvěma lety byla kompletně zrestaurovaná.

"Fungovalo to zároveň jako zdravotní středisko, součástí nábytku bylo i hodně medicínských pomůcek, vyráběly se tu věci, které byly potřeba v kostele - svíčky, kadidlo, hostie. Ta lékárna fungovala jako samoobsluha, všechny šuplíky byly volně přístupné. A ještě bylo zajímavé, že ty rokokové malby na šuplíkách, to jsou vlastně lokality, kde se nacházely byliny, které tam byly uloženy. Takže pokud lidé neznali latinský název té byliny, protože některé české ani v té době neexistovaly, tak se mohli orientovat právě podle těch obrázků."

Lékárna není úplná, chybí ještě 18 metrů, které jsou uložené v depozitáři, takže to byl opravdu masivní celek. Dominantou zdejšího muzea jsou však jesličky. Autor 1398 figurek byl místní punčochář Tomáš Krýza.

Betlém,  foto: Archiv Radia Praha
"Začal když mu bylo 17 a skončil, když mu bylo 77. Takže to bylo 60 let. Vlastně od roku 1855 do roku 1915. Ten betlém byl původně rozdělen zhruba na 11 částí. Každá ta část měla samostatný pohon. On ten betlém skládal o vánocích, ukazoval to veřejnosti, jak s tou stavbou pokročil. Bylo to ve sklepě v domku pod Nežáreckou branou, což je v Jindřichově Hradci a až jeho syn Jan Krýza daroval tento betlém v roce 1935 muzeu s tím, že ho spojil spolu ještě s jedním katolickým farářem a zcentralizoval mechanický systém do jednoho bodu, takže vlastně od toho jednoho elektromotoru je ten pohyb rozváděn."

Betlém,  foto: Archiv Radia Praha
Krýzovy jesličky byly v roce 1998 zapsány do Guinnessovy knihy rekordů jako největší mechanický betlém na světě. Je postaven na zhruba 62 metrech čtverečních. Nalevo od ústřední scény narození Ježíše je více exotický a autentický, napravo pak je to, čemu se říká lidový betlém - tedy česká krajina se vším, co k ní patří. V muzeu se najdou i další zajímavosti. Například knihy přepisované známým jezuitou Bohuslavem Balbínem či nábytek Emmy Destinové, která koupila zámek v nedaleké Stráži nad Nežárkou.

Pokud se chcete vydat do okolí Jindřichova Hradce, můžete se projet místní úzkokolejkou, živoucí technickou památkou. Setkávají se zde dvě tratě. Jak uvedla Zuzana Bedrnová, z místního informačního centra, první trať z konce 19. století spojuje Jindřichův Hradec s Novou Bystřicí, druhá s Obrataní.

Jindřichohradecká úzkokolejka,  foto: Dikke Diesel,  CC BY-SA 2.0 Generic
"Je to oblast, která se nazývá Česká Kanada, nádherná příroda, hluboké lesy, a touto malebnou krajinou se můžete svézt vláčkem, který táhne parní mašinka. Myslím, že to stojí za to. Ty vagonky jsou původní, nově zrestaurované a může vás třeba potkat i přepadení ve stylu western a podobně. Hlavně rodiny, co mají malé děti, ty jsou z toho opravdu nadšené."

Cestu si můžete zpříjemnit piknikem či posezením u ohně na některém z lesních nádražíček. Jindřichův Hradec nabízí i spoustu kulturních akcí, například festival Folková růže či Slavnosti Adama Michny, který zde působil. Je zde i řada sportovních příležitostí. V centru města je například plovárna ve stylu 30. let.

10
49.151501900000
15.010794500000
default
49.151501900000
15.010794500000