Do rozhlasové redakce přiletěl netopýr

Práce rozhlasového reportéra může přinášet nečekané situace. Jdete natáčet zajímavou kauzu a když se vrátíte, máte v kanceláři nezvaného hosta. My zamíříme za našim kolegou do Ždáru nad Sázavou. Daniel Burda natočil reportáž s netopýrem, aniž by musel udělat jediný krok z kanceláře. Vzácný host spal totiž ukrytý za velkým obrazem.

Daniel Burda
Co všechno se může stát, když na den, na dva opustíte kancelář. Já jsem nechal otevřené okno a zapnuté topení a co se nestalo, mám tady netopýra.

"Teď jde o to, ho chytit a podívat se, co je to za druh,"

říká zoolog Petr Mückstein ze Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, kterého jsem musel zavolat na pomoc. Jak později uslyšíme, odborníky bychom měli volat vždy.

Foto: Jana Ševčíková,  Žďárský deník
"Jedná se o samici netopýra pestrého. Bude to jeden z těch méně prozkoumaných druhů, takže skutečně každý nález netopýra pestrého je nutno dokladovat a považovat si ho."

Samička není nijak velká, řekl bych do 10 centimetrů. Nepůsobí nijak nebezpečně, až na ty vyceněné zuby.

"Nemusíte z něj mít strach, protože ten netopýr je zesláblý a je pro něj lepší uložit ho do nějaké krabičky vystlané látkou nebo papírem. Moc ho nedráždit. Právě vydává takové varovné signály, evidentně se mu nelíbí, že se ho dotýkáme."

Foto: Jana Ševčíková,  Žďárský deník
Na netopýra by nicméně člověk neznalý netopýrů opravdu sahat neměl a to z velmi praktických, ale zároveň ze zákonem daných důvodů. Hrozí mu nebezpečí, že by ho netopýr mohl kousnout. Všechny druhy netopýrů jsou přísně chráněny zákonem o ochraně přírody, takže za to, že těm netopýrům by člověk nějak ubližoval nebo je rušil na zimovišti hrozí i finanční postih.

"Je dobré se netopýrů nedotýkat a vůbec je nerušit. Pokud vám vletí do místnosti, tak je nejlepší ho nehonit, ale počkat, až si netopýr sedne na jedno místo, pak ho opatrně odlovit a nebo ještě lépe, zavolat odborníkům, kteří vám s tím pomohou. Netopýr při tom ztrácí velké množství energie, kterou pak nemůže nabrat, protože v zimě nemá dostatek potravy. Když nemá dost energie, tak se stane, že následkem toho uhynou."

Naši netopýřice je ale v krabičce a čeká ji zimní odpočinek buď v nějakém sklepě nebo jeskyni.