Doplatí ČR na nacionalizaci zemědělství?

Foto: ČTK

ČR nedá svým producentům mléka další peníze ze státního rozpočtu. Po jednání v Bruselu to potvrdil ministr zemědělství Jakub Šebesta. Farmáři si stěžují na výrazný pokles výkupních cen mléka. Závěry pondělního setkání Evropské komise příliš optimisticky nevnímá ani prezident Agrární komory Jan Veleba.

Foto: ČTK
Pane Velebo, šéfové resortu zemědělství jednali v Bruselu, jak vyřešit krizi na trhu s mlékem. Jak hodnotíte jejich závěry?

"Ten výsledek je pro mě obrovským zklamáním, protože se v podstatě nedošlo k žádnému závěru. Jediným závěrem je, že francouzský ministr zemědělství předloží do 19. října žádost o řešení problémů s mlékem. Je to soubor opatření, který podepsalo 20 zemí."

Jan Veleba
Byla mezi nimi i ČR?

"Ano, je mezi nimi."

Český ministr zemědělství Jakub Šebesta si stěžoval na ty konkrétní závěry, které byly v otevřených zdrojích k dispozici, tedy na to, že by jedn. členské státy EU mohly podpořit farmy částkou až 15 tisíc eur na dva roky a to bez ohledu na velikost farem. Jak se na tento návrh díváte vy?

"Hlavním úskalím je Janotův balíček, ve kterém jsou významné škrty, takže těžko si lze představit, když české zemědělství je na nejlepší cestě, aby mu byl rozpočet výrazně krácen, tak požadovat další zdroje. Společná zemědělská politika se v posledních letech čím dál více nacionalizuje, tedy odpoutává se od Bruselu. Ty peníze se přenáší na národní úroveň a pak je to soutěž rozpočtů, ve které ČR není silná. A pak je tu druhý problém a to je velikost stád dojnic. Ty jsou u nás vysoko nad průměrem západní Evropy. To znamená, že limit 15 tisíc na farmu výrazně zvýhodňuje staré země EU."

Jaký posrtup byste osobně navrhoval?

"Cesta k řešení krize mléka vede přes společnou mléčnou politiku EU. Ty názory jsou jasné. Zmrazit nebo snížit mléčné kvóty a dostat z Evropy ven mléčné přebytky, to znamená podpořit export sušeného mléka, másla atd. Tedy dát na to společné peníze a zbavit se přebytku."