Dosáhnout na

0:00
/
0:00

Sportovní jazyk velmi ovlivňuje současný úzus. Už jsme několikrát upozorňovali na některé novinky, které odtud proudí do současného jazyka. Je to jistě způsobené tím, že sport je velmi populární.

Dnes se podíváme na vazbu, která je také oblíbená mezi sportovci a sportovními komentátory. Je to sloveso dosáhnout na. Do teď jsme mohli dosáhnout na něco jen ve fyzickém světě - třeba dosáhnout na skříň. Pokud chceme někam dosáhnout, musíme být dostatečně velcí a musíme vynaložit nějakou větší energii.

Tyto významové rysy jsou využívány i v novém užití tohoto slovesa s touto vazbou. Nově ale můžeme dosáhnout i na pojmy abstraktní. Nejprve se podíváme na ukázky ze sportovního jazyka:

- Kučera byl dnes tím žolíkem, kterého jsme vytáhli. Zachytal výborně, s jeho pomocí jsme dosáhli na bod, který byl naším cílem.

- Potvrdilo se, že bez práce nejsou koláče. Jsem ale spokojen, že jsem dosáhl na bodový zisk.

- Kilometr od kilometru jsme zrychlovali. Byla to extrémně náročná soutěž a to, že jsme nakonec dosáhli na body, mě těší nejvíc.

- Mohli dosáhnout na bronz nebo i stříbro, řekl trenér

Následující příklady nám už ukazují, jak se užití této vazby šíří za hranice sportovního jazyka. Velice často se dosahuje na peníze, např. na fondy EU.

- Staré Město bude stavět samo i proto, že má reálnou šanci dosáhnout na dotace z programu Phare.

- Abychom mohli projekt uskutečnit, budeme se snažit dosáhnout na finance z fondů Evropské unie nebo z ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí.

- Neziskové organizace z Třebíče se dnes (v úterý 8. dubna ) mohou dozvědět, jak dosáhnout na peníze z městského rozpočtu.

Ale už se začíná spojení dosáhnout na užívat i ostatních oblastech:

- Nové malé byty jsou určeny pro občany, kteří nemohou dosáhnout na běžné nájemné v obecních bytech.

- Favoritem Andělů jsou Support Lesbiens. Kapela dosáhla načtyři nominace.

- Jak dosáhnout na Oscara nebo Zlatou palmu?

A na konec příklad z běžného poslechu:

Harrach na zkonfiskované panství v Krkonoších nedosáhl...


Písnička Ivana Mládka o "zapeklité češtině" předeslala o čem je projekt, který vám na tomto místě Radio Praha nabízí.

Nejedná se o kurz českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.

Seriál připravila Věra Schmiedtová - vědecká pracovnice Českého národního korpusu. O jakou instituci se vlastně jedná a o čem v novém seriálu uslyšíte, se dozvíte z následujícího rozhovoru, který s paní Schmiedtovou natočil Jaromír Marek..... Pozorování jazyka byla ověřena v Českém národním korpusu, podrobnosti o něm najdete na internetové adrese ucnk.ff.cuni.cz