Ekonomika

Foto: ČT24

Výstavba přehrady Nové Heřminovy na Bruntálsku by měla stát zhruba 6 miliard korun. Po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet schválil materiál ke stavbě přehrady. Většina obyvatel v dřívějším referendu však rozhodla, že vedení obce musí učinit vše, aby projektu zabránilo.

Foto: ČT24
Výstavba přehrady Nové Heřminovy na Bruntálsku by měla stát zhruba 6 miliard korun. Po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet schválil materiál ke stavbě přehrady. Většina obyvatel v dřívějším referendu však rozhodla, že vedení obce musí učinit vše, aby projektu zabránilo. Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Vláda nakonec schválila tzv. menší variantu. Obyvatelé obce, jejíž část má přehrada zatopit, se stavbou nesouhlasili a v roce 2008 to vyjádřili v referendu. Nyní však část obyvatel žádala vypsání nového referenda. Povodí Odry už vykoupilo většinu pozemků a nemovitostí. Posledních několik jednotlivců ale dál odmítá majetek prodat.


Ministerstvo průmyslu a obchodu,  foto: Oleg Fetisov
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje zvýhodnění velkých průmyslových podniků při platbách příspěvků na obnovitelné zdroje energie. Smyslem takzvaných kapacitních plateb by mělo být zlepšení konkurenceschopnosti českých firem, které platí mnohonásobně vyšší poplatky než srovnatelné podniky v Německu, kde se ministerstvo inspiruje. Na konferenci Strojírenství Ostrava 2014 to řekl ředitel sekce průmyslu MPO Eduard Muřický. Maximální výše poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie, který je vybírán od zákazníků jako součást regulované složky cen elektřiny, letos v Česku činí 495 korun za megawatthodinu. Generální ředitel strojírenské společnosti Vítkovice Jan Světlík řekl, že český podnik, který za rok odebere 150 gigawatthodin elektřiny, zaplatí na obnovitelné zdroje energie 2,5 milionu eur (přibližně 68,8 milionu korun). Stejnou firmu v Německu to podle něj stojí jen 75.000 eur (zhruba dva miliony korun).


Foto: ČT24
Vítkovické hutě od ruské skupiny Evraz koupili Ukrajinci z ocelářského holdingu Průmyslový svaz Donbasu (ISD). Informoval o tom ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký transakci. Evraz zveřejnila detailní informace o prodeji 4. dubna s tím, že českou divizi Evraz Vítkovice Steel (EVS) zakoupila skupina pěti kyperských investorů. Až nyní se ale podle ruského listu ukázalo, kdo je skutečným kupcem. Průmyslový svaz Donbasu (ISD) sídlí v Doněcku a s produkcí více než deseti milionů tun oceli ročně byl zařazen mezi 40 největších světových výrobců oceli, píše se na webu společnosti. Český deník Hospodářské noviny s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že svaz měl o vítkovické hutě zájem už při jejich privatizaci v roce 2005. Poskytl ale tehdy údajně málo informací a nepředložil kvalitní podnikatelský plán.


Foto: Archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Úrokové sazby hypoték klesly na rekordní minimum 2,93 procenta. Do bank si pro hypotéky přišlo 8270 klientů. Také objemy hypotečních úvěrů slaví malý rekord. V březnu byly sjednány hypotéky za 13,8 miliardy korun, což je o 4,28 miliardy více než v únoru. Objemy jsou nejvyšší za posledního půl roku. Březen a duben se každoročně nesou ve znamení jarních marketingových akcí. "Jsou to měsíce, kdy se začíná pomalu rekonstruovat a stavět a banky se snaží klienty nalákat na své akce. I letos drtivá většina bank využila jarní měsíce k velkým akcím, od slevy na úrokové sazbě, přes slevu na vstupním poplatku až po slevu za odhad," doplnila hypoteční analytička Partners Lucie Drásalová. Letos také znovu potáhne refinancování. Před pěti lety například v lednu byla průměrná úroková sazba 5,74 procenta, takže splátky úvěru budou rozhodně méně zatěžovat rodinný rozpočet.


Foto: Kristýna Maková / Český rozhlas - Radio Praha
Ležák Radegast Premium vyráběný v pivovaru Radegast v Nošovicích získal zlatou medaili v prestižní soutěži World Beer Cup v USA. V Denveru ve státu Colorado soutěžilo v 94 kategoriích 4754 piv z 1403 pivovarů pocházejících z 58 zemí pěti kontinentů. V kategorii piv plzeňského typu, do níž patří nošovický ležák, bylo letos 53 vzorků z celého světa. Také stříbrnou medaili v této kategorii získalo pivo z Plzeňského Prazdroje, jedenáctistupňový Velkopopovický Kozel. Bronzovou medaili si odnesl Budějovický Budvar za pivo Pardál Echt. Cena se uděluje každé dva roky, letos se soutěž uskutečnila podesáté.


Foto: Eva Senetová / Český rozhlas
Choceňská mlékárna skončila s plněním pomazánkového másla do starých obalů a začala ho jako tradiční pomazánkové balit do nových kelímků. Přejmenování tradičního výrobku nařídil Soudní dvůr EU, protože neobsahuje dostatečné množství tuku. Novinářům to řekl ředitel mlékárny Pavel Marek. "Je to škoda, že Unie vstupuje do autonomie států a autonomie výrobků, které už mají nějakou tradici, trošku to člověka mrzí, ať už to jsou pomazánková másla nebo tradiční rum, které se zbytečně z trhu ztratí," řekl Marek. Šéf společnosti doufá, že na produkci nebude mít změna vliv. Náklady na nové obaly i likvidaci těch starých Marek odhadl na 1,7 milionu korun. Další peníze mlékárna vynaloží na billboardovou a televizní kampaň. Česká republika se Soudním dvorem prohrála letitý spor o pomazánkové máslo v říjnu 2012.


Foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Ceny bytů, hlavně v Praze, by mohly letos opět mírně růst, odhaduje expert České národní banky (ČNB) na nemovitostní trh Michal Hlaváček. Podle něj však existuje několik rizik, například vývoj na Ukrajině. Expert z centrální banky podotkl, že vývoj na trhu práce se spíše zhoršoval, rostla nezaměstnanost a klesaly reálné příjmy. "K tomu se přidaly i demografické tendence, tedy záporný přírůstek obyvatelstva, jak ten přirozený, tak způsobený stěhováním. Právě proto byl nárůst cen bytů v minulém roce do určité míry překvapením," upřesnil Hlaváček.


Foto: Kristýna Maková / Český rozhlas - Radio Praha
Čeští květináři mají novou marketingovou značku, kterou začali označovat své výpěstky. Jedná se o obdobu potravinářské Klasy či Regionální potraviny. Květiny vypěstované českými pěstiteli v České republice mohou zákazníci nově identifikovat podle loga s označením Česká květina. Logo zatím používá osm pěstitelských firem, zhruba stejné množství o něj má zažádáno. Česku loni poprvé po téměř dvou desítkách let klesla produkce květin a to o více než tři procenta na 1,881 miliardy korun. Celkově lidé v Česku v roce 2013 v obchodech nakoupili květiny za 8,5 miliardy korun. České květinářství na začátku 90. let minulého století téměř zlikvidovalo otevření trhu a levné dovozy. Velká zahradnictví krachovala a drobní producenti květin se tímto oborem již neuživili. Díky rostoucí poptávce po květinách, ale také zásluhou dotací z Programu rozvoje venkova na obnovu skleníků a fóliovníků, se podařilo oboru doslova vstát z popela.