Falun Gong před čínskou ambasádou

čínská vlajka

Celý tento týden tráví několik stoupenců čínského duchovního cvičení Falun Gong v protestních meditacích před čínskou ambasádou. Protestují proti tvrdému potlačování systému v Číně a proti porušování lidských práv. Další informace zjišťoval Vilém Faltýnek.

čínská vlajka
Metodu Falung Gong, která zdůrazňuje pravdivost, snášenlivost a soucit, představil v Číně v roce 1992 Li Chung-č'i. Záhy si zde tento meditační systém získal miliony příznivců. V červnu 1999 však komunistický režim metodu, složenou z meditací a souboru pěti jednoduchých cviků, zakázal a její přívržence pronásleduje. Na 10 000 stoupenců poslal do pracovních táborů na "převýchovu". Bohumil Bartošík, jeden z českých protestujících, mi k tomu řekl.

"My jsme tady před čínskou ambasádou proto, abychom vyjádřili svůj nesouhlas s postupem čínské vlády, která se snaží potlačit tady tento systém a praktikující jsou zavíráni do pracovních táborů a velmi tvrdě postihováni."

Z jakého důvodu?

"Ten vnější důvod já vidím v tom, že čínská vláda do roku tento systém tolerovala, nebo aspoň tolerovala, ale od roku 1999 ho potlačuje proto, že podle statistiky, kterou si nechala zpracovat, počet praktikujících v Číně překročil počet členů komunistické strany."

Podle našeho zdroje z Pekingu jsou uváděna různá čísla počtu stoupenců Falun Gong. Údaje se pohybují od 70 do 90 milionu. Jak zdroj uvádí, "tomuto cvičení se začali věnovat i vysocí představitelé armády a policie, z čehož pravděpodobně představitelé strany dostali strach. Kolem Falun Gong je ovšem málo informací, řada polopravd a minimálně dvě verze výkladu - jedna oficiálni, druhá falungongská. Zdá se ovšem, že jde o možná nejmasovější formu boje za osobní svobodu v Číně. Podle další protestující, Jany Hanzlíkové, jde českým občanům v principu o dodržování lidských práv vůbec.

"Násilí v Číně se za poslední dva měsíce stupňuje, konkrétně u praktikujících Falun Gong, a už to není otázka jenom jednotlivých lidí, jednotlivých praktikujících, ale tohle téma se týká lidských práv obecně. Může se to zítra týkat vás, něbo mě, nebo někoho dalšího."

Přestože se s meditujícími žádný zástupce čínského velvyslanectví zatím oficiálně nesetkal, organizátoři považují tichý protest za úspěšný. Českých stoupenců Falung Gong jsou necelé dvě desítky. K informacím o Falun Gong se dostávali jednotlivě a setkávají se náhodně, komunikují telefonicky nebo pomocí internetu. Nemají dosud žádnou organizaci, která by jejich činnost institucionalizovala.