Fiktivní jaderná havárie v Dukovanech prověří záchranáře

Foto: ČTK

Fiktivní únik radioaktivní vody odstartoval v Dukovanech největší cvičení svého druhu v Česku. Nese název Zóna 2008 a má prověřit řešení velké jaderné havárie.

Foto: ČTK
Fiktivní havárie začala roztržením potrubí s radioaktivní chladicí vodou. Obsluha odstavila reaktor, zahájila ochlazování, ohlásila poruchu na energetický dispečink a Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Jeho šéfka Dana Drábová před zahájením cvičení uvedla, že má především odhalit nedostatky v práci krizových orgánů. Naplno tak prověří i nově zvolené hejtmany.

"Zvláštní na tomto cvičení je, že poprvé pro případ hypotetické havárie na jaderné elektrárně bude cvičit i Ústřední krizový štáb a premiér vyhlásí simulovaný nouzový stav. Valná většina toho co se cvičí, jsou věci, které by byly potřeba i pro jiné situace, které jsou daleko reálnější než havárie jaderné elektrárny."

Kvůli procvičení hasičů byl simulován požár jednoho z naftových generátorů. Zapojili se lékaři a později se v okruhu 20 kilometrů spustily sirény. Zaměstnanci elektrárny se ukryli v hermeticky uzavřených krytech.

Foto: ČTK
Podle scénáře následuje zasedání krizového štábu, později evakuace obyvatelstva a dekontaminace ve čtyřech obcích v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Podle starosty Mohelna Jiřího Kostelníka bude úloha obyvatel jen okrajová.

"Hlavní úkol je překontrolovat, zda si vyzvedli jodové tablety. Lidé si mají pustit televizi, všichni dostali i kalendář, který distribuovala do tohoto pásma elektrárna a tam je podrobný návod, co mají dělat. My se potřebujeme poučit do budoucna, kdyby opravdu k něčemu došlo, abychom se těch nedostatků vyvarovali."

Podle mluvčího elektrárny Petra Spilky je námětem cvičení Zóna 2008 vysoce nepravděpodobná situace, která v historii Česka dosud nenastala a která by mohla nastat pouze za souběhu několika poruch a zcela výjimečné shody okolností. Jaderná elektrárna Dukovany totiž patří z hlediska bezpečnosti mezi deset procent nejlépe hodnocených jaderných elektráren ve světě.

Foto: ČTK
"Elektrárna Dukovany má za úkol to cvičení rozehrát a simulovat velkou nadprojektovou havárii tak, aby se uvolnila radioaktivita i do okolí, což tedy není jednoduché, je to velmi nepravděpodobné. Vše se odehraje na našem počítačovém simulátoru, na trenažéru, který je ale věrnou kopií blokové dozorny."

Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Miroslava Štěpána nebylo jednoduché scénář cvičení vymyslet. Za normálních okolností by se totiž havárie takového rozsahu de facto stát nemohla. Proto bylo třeba do scénáře zapracovat i absurdní situace, jako například dvouhodinovou totální nečinnost personálu elektrárny a další podobná selhání.

Fiktivní havárií v jaderné elektrárně Dukovany se v poslední době zabýval také dokumentární film rakouské veřejnoprávní televize. Jakoukoliv souvislost se snímkem ale šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová odmítá.

"To je opravdu jen shoda okolností, protože jak říkám, to cvičení se připravovalo více než rok a nemyslím si, že je třeba za tím hledat něco víc."

Cvičení se zúčastní i dva rakouští odborníci na jadernou problematiku.