Filmař Fíla se k tématu Joschka Fischer hodlá vrátit

Ivan Fíla, foto: Tomáš Lukavský

Německý filmař a dokumentarista českého původu Ivan Fíla se pohybuje na obou stranách česko-německé hranice. Točí tam i tady a navíc se jeho zájem přelévá mezi dokumentárním a hraným filmem. I do Čech pronikly zprávy o snímku věnovaném německému exministrovi zahraničí Joschkovi Fischerovi, který Fíla točil pro televizní stanici ZDF a z jehož přípravy byl náhle odvolán. Vilém Faltýnek režiséra při jedné z jeho návštěv v bývalé vlasti vyzpovídal a zeptal se mj. na to, v čem vidí kontroverznost postavy Joschky Fischera.

"Kontroverznost spočívá v jeho zcela ojedinělé kariéře, která není srovnatelná s žádným politikem, na kterého bych si teď dokázal vzpomenout. V 70. letech se zapojil do aktivit osmašedesátníků, i když on žádným osmašedesátníkem v pravém slova smyslu nebyl, připojil se tehdy k Danielu Conbenditovi a byl jednou z vůdčích osobností různých nepokojů a demonstrací. Zvláště ve Frankfurthu to šlo dokonce tak daleko, že zbil se čtyřmi dalšími kamarády jednoho policistu, což vyšlo najevo v roce 2001. On měl taky velký podíl na demonstraci v roce 1976, kdy byl těžce zraněn policista Jürgen Weber. Na jeho auto dopadl molotov koktejl a on skoro zemřel. Na druhé straně stál Joschka Fischer a dodneška se nepřišlo na to, kdo tento molotov koktejl hodil, i když samozřejmě skupina těchto demonstrantů to ví a tají to. A v tom byl prakticky problém mého filmu, že jsem se snažil odhalit tajemství."

A podařilo se vám natočit nějaké materiály, které by do toho vnesly světlo?

"Samozřejmě že se mi to podařilo! Snad poprvé se podařilo dostat před kameru lidi, kteří o tom nikdy nemluvili. Ale mě nešlo o to, dokázat tím filmem, že se dopustil toho nebo onoho, mně šlo o to ukázat komplexní portrét tohoto člověka. Jak se dostanete k moci a co to s vámi, s vaší osobností udělá. Ten divák si ty otázky musí zodpovědět sám, já mu pouze dodávám určitá fakta."

Jak došlo k tomu, že jste byl odvolán z práce na tomto dokumentu?

Joschka Fischer,  foto: ČTK
"Já jsem měl 37 rozhovorů před kamerou, přibližně 70 opravdu velmi cenného materiálu, a to spektrum bylo široké: od Carlose, se kterým jsem mluvil ve francouzském vězení, Hans-Joachim Klein, až po Fischerovy přátele, jako je Otto Schilly, bývalý ministr vnitra. Byl naplánovaný ještě rozhovor s bývalým kancléřem Schröderem a Kohlem, ale k tomu už nedošlo, protože jsem byl odvolán. Takže nevznikl žádný černobílý obraz, ale opravdu velice široké spektrum detailů, výpovědí, byla to taková pavučina, která se kolem Fischera trošku ovíjela, ale nebyly tam věci jen negativní, byly tam věci i velmi pozitivní, protože on má opravdu silné charisma, působí velmi sympaticky, má humor, jeho ženy tam taky hrály jakousi roli, protože je teď popáté ženatý. Tuto hrubou verzi jsem předvedl v Berlíně, byla u toho producent a redaktor ze ZDF a byli rozpačití a hlavní problém byla ta část, která byla dost obšírná, o jeho minulosti v 70. letech, molotov koktejly atd. Chtěli, aby se to zkrátilo, a já říkám, že to je jenom předhrubý sestřih, to vlastně jen představuju materiál, abyste viděli, co tady všechno je a co se z toho dá udělat, jaký to je explozivní materiál. Přijel jsem 1. srpna do berlína s tím, že podle dohody dostříhám tu hrubou verzi filmu, předvedu ji a potom si ještě řekneme, co se doplní. Měl jsem ihned setkání s producentem a ten mi sdělil, že už na tom filmu pokračovat nebudu. Já jsem řekl, že přece nemají žádné důvody, že můžou být šťastní, že jsem jim takovýhle materiál sehnal, protože jsem neměl ani žádný štáb a udělal jsem si vlastně veškerou práci sám. A ptal jsem se, jak mi to odůvodní. A on mi řekl, že mám dvě možnosti: buď se vzdáte sám, nebo budete oficiálně propuštěn a my už si důvody najdeme, to se nebojte. Takhle doslova mi to bylo řečeno. To jsem si připadal jak před rokem 89 někde..."

Kterou možnost jste zvolil?

"Samozřejmě jsem si ihned vzal právníka, takže jsem se nesmířil s tím, že bych se s nimi měl domluvit. Došlo k oficiální výpovědi, která byla zdůvodněna zcela jinak, než jak to proběhlo teď v médiích, tam bylo napsáno, že jsme se neshodli na obsahu filmu a že tam chyběly jakési postavy, které jsem měl údajně slíbit, jakési Fischerovy ženy atd. Ale nebylo tam nic z toho, co teď proběhlo v médiích, že jsem pracoval neprofesionálně po novinářské stránce nebo že jsem údajně tu třetí Fischerovu ženu vydíral, to byl naprostý nesmysl, i ona sama to popřela. A toto bylo oficiální prohlášení od ZDF poté, co vyšel článek ve FAZ, velký článek, který byl očistou mého filmu a mého jména."

Vy se pravděpodobně k tomu nebudete moct vrátit, i když zrovna ten další vývoj událostí, který téma rozvinul jiným směrem, by materál možná nabízel.

"K tomu tématu se zcela jistě vrátím, ale formou hraného filmu. Protože portrét tohoto politika, který jde - obrazně řečeno - přes mrtvoly, mě prostě hrozně zajímá. Musím ho zpracvovat ve fiktivní formě. A je úžasné, že až na to specifikum 70. let v Německu je tento portrét přenosný do jiných zemí. Můžete ho 1:1 přenést do České republiky. Protože takové typy politiků... myslím, že pouze takové typy politiků mohou uspět."

Doplňme, že Ivan Fíla na problémy narazil nedávno i v Čechách. Petr Jákl, producent připravovaného filmu o slavném českém vězni Jiřím Kajínkovi odsouzeném na doživotí původně s Fílou počítal jako se scénáristou a režisérem, v průběhu příprav scénáře byl ale Fíla nečekaně odvolán a producent svěřil přípravu jinému týmu. Film je ohlášen na příští rok.