Firmu Hitachi dostihla v Česku krize

Hospodářská krize zasáhla i jednoho z nejvýznamnějších investorů v Česku, japonskou firmu Hitachi. Ta oznámila, že koncem března uzavře svou továrnu na výrobu plazmových televizorů u Žatce a koncem dubna propustí všechny zaměstnance. Tato zpráva nemile překvapila nejen zaměstnance, ale místní úřady a vedení Ústeckého kraje. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Hitachi začala v průmyslové zóně u Žatce vyrábět na podzim 2007. A firmy měla velké plány. Chtěla investovat dvě a půl miliardy korun a zaměstnat až dva tisíce lidí. Je třeba uznat, že své závazky plnila bez problémů. Jenže i Česko zasáhla globální hospodářská krize. Hitachi se do poslední chvíle snažila zkoumat všechny možné alternativy. Jak ale říká mluvčí firmy Kateřina Wheeler, situaci na západoevropských trzích už nemohla ustát.

„Nevyhnutelné rozhodnutí, které bylo vyvoláno propadem poptávky po našich výrobcích a zároveň dramatickým propadem odbytu, bohužel vyústí ve zrušení všech 800 pracovních míst ve společnosti Hitachi Home Eletronics.“

Hitachi, stejně jako řadu jiných výrobců, přilákala do Česka vládní agentura Czechinvest, a to v rámci investičních pobídek poskytovaných státem. Peníze, které už firma v rámci pobídek od státu získala, nyní bude muset vrátit. Japonci už potvrdili, že všechny své závazky vůči Česku beze zbytku vyrovnají. Podle Jiřího Sochora z agentury Czechinvest navíc zanechají v regionu přes jeden a půl miliardy korun, které tady dosud proinvestovali.

„Hitachi bude muset vracet všechny investiční pobídky, které dostala. Jsou to peníze na vytvoření nových pracovních míst, je v tom zahrnuta i podpora na zvýhodněnou cenu pozemku a jsou v tom finance i na školení a rekvalifikace. Mimochodem tyto finance, to je něco, co v tom regionu určitě zůstane, Firma tam proškolila všechny své zaměstnance, a to nejen konkrétním lidem, ale i celému regionu pomůže najít do budoucna další investory.“

Firma prý nemá v úmyslu přesouvat výrobní linky z Česka na jiný trh. Zároveň se zavázala spolupracovat při hledání nového investora pro svůj pozemek i budovy v průmyslové zóně.. Je také připravena úzce spolupracovat s úřady v regionu a poskytnout podporu zaměstnancům při vyhledávání nového zaměstnání. Všichni zaměstnanci také mají dostat odstupné.

Průmyslová zóna Triangle,  foto: ČTK
„Zástupci firmy jsou vstřícní v jednání.“

Potvrdil ředitel pracovního úřadu v Lounech Vratislav Pražák. Neskrývá ale, že uzavření firmy všechny zaskočilo. Vždyť patřila k nejvýznamnějším zaměstnavatelům na Lounsku. Tam přitom koncem února dosáhla nezaměstnanost téměř jedenácti procent. Postiženy ale budou i okolní okresy.

„Dle mého odhadu, tento dopad nebude jen na úřad práce v Lounech, ale postihne i sousední okresy, to znamená Most a Chomutov.“

Situace znepokojila i vedení Ústeckého kraje a krajské vláda už zahájila v tomto směru některá jednání. V průmyslové zóně na Žatecku působí i sesterská firma Hitachi, producent plochých LCD obrazovek IPS Alpha. Ta už kvůli krizi propustila v únoru a v březnu čtvrtinu zaměstnanců z celkem 1550 lidí. Tamní výroba však má i nadále pokračovat. Situaci komentoval i ministr průmyslu Martin Říman. Ten považuje odchod Hitachi za důsledek investičních pobídek minulých vlád. Taková politika podle ministra k podpoře levných montoven s nízkou přidanou hodnotou. Český průmysl je prý kvůli této politice velmi zranitelný vůči poklesu poptávky hlavně na západoevropských trzích.