Fischerova vláda je kompletní

0:00
/
0:00

Nová česká vláda designovaného premiéra Jana Fischera už pomalu zakleká do startovních bloků. Kabinetní ekipa už je kompletní, překonány byly poslední personální překážky, čeká se jen na jmenování jednotlivých ministrů.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Designovaný premiér Jan Fischer potvrdil definitivní sestavu ministrů, se kterou bude vést zemi do předčasných voleb v říjnu. Nejdelší jednání vedl o obsazení funkcí ministra financí a ministra spravedlnosti. Finance povede dosavadní náměstek Eduard Janota, spravedlnost ředitelka Justiční akademie Daniela Kovářová. Vicepremiéry vlády budou Jan Kohout a Martin Barták. Jan Fischer je s dojednanou podobou vlády spokojený. Podle něj je to kompromis:

"Jakkoliv to období bylo náročné, tak si myslím, že nakonec jsme vyšli, řekl bych, s respektováním půdorysu, na kterém ta vláda vznikla, to znamená politické dohody. Na místech, na nichž já jsem považoval za nutné provést korekce, tak k ním, byť ne v úplném rozsahu, došlo. Já jsem nyní s těmi návrhy spokojen, respektuji je."

"To není úřednická vláda ve stylu, jak je znala první československá republika," prohlásil premiér Jan Fischer. Měla by to být vláda odborníků, ale ve skutečnosti je to vláda ODS, ČSSD a zelených, kteří navrhli kandidáty na jednotlivé ministerské posty. Není proto divu, že podle premiéra Fischera bude nová vláda komunikovat hlavně se stranami, které se zasadily o její vznik, i když nevylučuje i debatu s dalšími parlamentními stranami, tedy s lidovci a komunisty:

"Komunikace s představiteli politických stran na různých úrovních, jak má, tak ministrů, bude probíhat samozřejmě úplně průběžně. Témata, jako je sestavení rozpočtu a další, to vyžadují. Tím neříkám, že se nebudu bavit s jakýmkoliv politickým subjektem, který dnes patří do parlamentní sestavy. Považuji to za zcela přirozené. Vláda bude jednat se sociálními partnery, bude jednat s odbory, bude jednat s představiteli podnikatelských svazů, bude to vláda nepochybně dobře komunikující."

Milan Urban
Jak premiér Fischer zdůraznil, jeho kabinet prý nebude žít mimo ústavní či politickou realitu a jeho členové budou s partnery v Poslanecké sněmovně spolupracovat. Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana je pro nový kabinet nejdůležitějším úkolem rozpočet:

"V prvé řadě musí vláda udělat korekci rozpočtu na letošní rok, na rok 2009, protože tak, jak jej postavila vláda Mirka Topolánka, to je nerealistické. On vychází z předpokladu hospodářského růstu přes 4 procenta. Tedy korekce a na základě té pravdy, která se objeví po Topolánkově vládě, bude muset vláda připravovat rozpočet na rok 2010. Jestli se jí to podaří, to bude poměrně slušná práce."

Komentátoři soudí, že to bude vyžadovat obratné manévrování mezi představami dvou největších politických stran. Přesto ani místopředseda ODS David Vodrážka neočekává, že by nová vláda prosazovala stranické zájmy:

"Skutečně tato vláda bude jakási udržovací k předčasným volbám a nebude moc prostoru na to, aby byly nějaké priority jednotlivých politických stran nějak moc prosazovány. Myslím, že to není úloha této vlády, to je úloha vlády politické."

Novou vládu jmenuje prezident Václav Klaus v pátek 8. května odpoledne.