Folklórní festival Slovácký rok láká do Kyjova

Foto: www.kyjovsko.cz

Od čtvrtka do neděle můžou zájemci o slovácký folklór navštívit město Kyjov na jižní Moravě a připojit se k šesti tisícům dalších, kteří si zde připomínají naše lidové hudební a taneční tradice. První Slovácký rok v roce 1921 uspořádal kyjovský Sokol při příležitosti 50. výročí svého vzniku. Slavnost byla součástí sletu sokolské župy. Tradice se udržela a letošní ročník festivalu je sedmnáctý. U telefonu je ředitel festivalu Stanislav Pokorný, čím je Slovácký rok mezi jinými folklórnímu slavnostmi zajímavý?

"Slovácký rok je vlastně impulsem, aby se na Slovácku udržovaly tradice. Festival je zajímavý tím, že vychází z jednoho místa. Je to festival Kyjovského Dolňácka. je to vysloveně regionální festival, bez účastníků z jiných regionů. A právě pro svoji bohatost, krojovou, písňovou i taneční, jsme schopni vytvořit vlastní festival."

Váš festival probíhá jednou za 4 roky. Bylo tomu tak od počátku?

"Nebylo, festival se uskutečňoval v nepravidelných cyklech. Ovlivňovaly to i hospodářské a politické poměry v zemi. Pevný řád dostal teprve v roce 1971. Proto je tento ročník sedmnáctý, i když historie je mnohem starší, než by se z číslovky 17 zdálo."

Je to výhodné? Proč se nemůže konat každý rok?

"Slovácký rok se koná v této periodě proto, že to je velice náročná záležitost z hlediska organizačního i programového. Letos je připraveno celkem 26 autorských pořadů a účinkuje zde celkem 3500 účinkujících, takže si troufám říct, že bychom to každý rok nezvládli."

Jaké jsou hlavní body letošního programu? Kromě hudebních a tanečních pořadů tam máte ještě další akce...

"Samozřejmě kromě klasického programu Slováckého roku, jehož základní osnova je dána, máme i spoustu doprovodných akcí. Máme zde pořady pro děti, dětský folklór, dětský výtvarná dílna, máme zde taky jarmareční program ve starém duchu, tzn. různé atrakce, kramářské písně, loutkové divadlo a podobně. V rámci Slováckého roku se taky uskuteční Mše svatá k zasvěcení kostela, na kterou přichází krojované procesí, což dnes už taková kuriozitka."

A kuriozitou je také, že pořádáte Jízdu králů. Ta známá Jízda králů se koná ve Vlčnově, ale vy ji máte také.

"Ano. Naše jízda králů je ze Skoronic, což je obec vedle Kyjova, a má taky velice dlouhou tradici a letos jsme pokřtili knihu, která o této tradici vypovídá."

Kniha se jmenuje "Hýlom! Hálom!", jejím autorem je Josef Holcman a představena byla 9. srpna v Kyjově.