Kyjov žil v těchto dnech folklórním festivalem Slovácký rok

Slovácký rok 2003, foto: ČTK

A teď se vydáme do Kyjova. Zde se koná každé čtyři roky folklórní festival s názvem Slovácký rok. A skutečně je na co se dívat, vyhrávají zde kapely, lidé chodí oblečeni do krásných vyšívaných krojů a k festivalu patří i Jízda králů. Program čerpá z tradic slováckého regionu okolo Kyjova, což zahrnuje asi 30 obcí. Zdeňka Kuchyňová zatelefonovala do Kyjova Mileně Štráfeldové.

Slovácký rok 2003,  foto: ČTK
Zajímavostí tohoto festivalu je, že je to nejstarší regionální folklórní fetival. Jeho první ročník proběhl už před 82 lety a probíhá vždy jednou za čtyři roky, takže ten letošní rok byl šestnáctý. Mezi folkloristy nebo odborníky etnografy je považován za jeden z nejvýznamnějších folklórních festivalů v celé České republice.

Jaký je jeho program?

Slovácký rok 2003,  foto: ČTK
Hlavní program je od pátku do neděle. Součástí toho programu je sled nejrůznějších folklórních vystoupení, Kyjovem prochází krojovaný průvod. Toho letošního se zúčastnilo 1200 osob z celého širokého okolí od malých dětí až po babičky a staříčky, kteří všichni nažehlili svoje úžasně barevné kroje a ten průvod procházel městem asi 4 hodiny. Programy běží od rána až do pozdního večera, kdy končí zpravidla někde v parku u cimbálu, hraje se všude po městě. V neděli ten program vrcholí Jízdou králů, což je prastará folklórní slavnost, kde ve Skoronicích nastrojí koně svého krále. To zřejmě připomíná útěk krále Matyáše Korvína po prohrané bitvě s Jiříkem z Poděbrad, kdy mladého krále přestrojili za slováckou dívku do slováckého kroje a aby se neprozradil při tom útěku, tak mu dali do úst růži a provází ho jeho vlastní družina.

Dodržují ještě dnes lidé na Kyjovsku tu tradici, že je v každé chalupě slovácký kroj? Byli tam krojovaní lidé i mezi diváky?

Slovácký rok 2003,  foto: ČTK
Určitě, a to se projevilo třeba při slavnostní bohoslužbě v neděli ráno, kdy kostel byl skutečně plný krojovaných lidí. Dokonce se říká, že v kraji dochází k určité renesanci. Po jistém úpadku lidových zvyků v posledních letech se lidé znovu strojí do krojů při nejrůznějších příležitostech, při poutích, svadbách, křtinách. V každé rodině se kroje udržují, znovu si je nechávají šít a vyšívat. Taky to bylo vidět na lidovém jarmarku, kde se oděvní součástky krojů prodávaly a byl o ně veliký zájem.

Tento festival je určitě pro celý Kyjov velký svátek, jak se město na něj připravuje?

Starosta města pan Letocha mě potvrdil, že tentokrát se připravili na Slovácký rok opravdu zvlášť dobře. Opravili celé náměstí, fasády domů svítí novotou. Pro Kyjov to bude pro celá další léta velmi hezká vzpomínka.