Forum 2000 pokračuje

Forum 2000

Také druhý den pražského setkání význačných světových osobností na Foru 2000 se nesl převážně v duchu myšlenek boje proti mezinárodnímu terorismu. Největší pozornost na sebe soustředil izraelský ministr zahraničí Šimon Perés. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Politický veterán Středního východu, obklopený na každém kroku houfem bodyguardů, rozhodně nepřijel do Prahy odpočívat. Už v pondělí vedl dlouhý rozhovor s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem, v úterý stihl za dopoledne setkání s premiérem Milošem Zeman i s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem, jednal s prezidentem Václavem Havlem, a přesto dorazil do Španělského sálu Pražského hradu k debatě na Foru 2000, aniž by jevil známky nějakého vyčerpání. Jeden německý novinář poznamenal, že to vypadá, jako by se někdejší Československo stávalo jakýmsi vzorem pro současnou izraelskou politiku. Premiér Šaron například nedávno připomněl Mnichov a osud Československa v roce 1938, když varoval Západ před řešením situace na Středním východě na úkor Izraele. Šimon Perés na zmínku o mnichovanství nereagoval, místo toho zmínil nezbytnost vybudovat pevné a dobré sousedství s Palestinci a v této souvislosti vyzdvihl jiný moment z československých dějin, rozdělení federace v roce 1993.

"Konflikt mezi námi a Palestinci nemůže trvat věčně. Cena, kterou za konflikt platí obě strany a snad i celý svět, je příliš vysoká. K míru není žádná alternativa, konflikt nevyřeší děla", konstatoval Šimon Perés. Něco jiného je ovšem podle Perése boj se světovým terorismem. V něm je nutné využít každý nástroj, který je po ruce, ke zničení teroristů. Izraelský ministr zahraničí považuje rozdělování dnešního světa na Západ a Východ, ale i na Sever a Jih za zastaralé.

"Válka s terorismem vytvořila novou mapu světa. Není na ní jen Západ, ale široká koalice, která zahrnuje Rusko, Čínu, Indii či Latinskou Ameriku, protože výzva, kterou světu hodil terorismus, zrušila staré linie rozdělení," uvedl Šimon Perés. Odlišný postoj zaujal na Foru 2000 norský spisovatel Jostein Gaarder. Podle něj je naopak nutný i dialog s teroristy a fanatiky. Gaarder také zpochybnil princip spravedlivé odplaty a upozornil, že prezident George Bush i údajný osnovatel útoků Usáma bin Ládin používají stejný jazyk. Bush mluví o křížové výpravě a bin Ládin o džihádu. Bývalý jihoafrický prezident Frederik de Klerk reagoval na ideologické spory v rozpravě slovy: Pokud není idealismus kontrolován realistickým přístupem, může být příčinou problému. Vždyť i Lenin a Stalin byli idealisté.