Freemoveři. Ukrajinští uprchlíci můžou v Česku studovat jako cizinci na studijním pobytu

České školství nyní řeší nejen příliv ukrajinských dětí do mateřských, základních či středních škol, ale také zájemce o vysokoškolské studium. Váleční běženci z Ukrajiny můžou v Česku pokračovat ve vysokoškolském studiu jako cizinci na studijním pobytu - takzvaní „free movers“. Budou mít postavení jako studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí na vlastní pěst mimo existující výměnné programy.

Ilustrační foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas

„Ukrajinští studenti, jimž bylo studium na vysoké škole na Ukrajině vzhledem k současné situaci znemožněno a kteří studují technické obory (stavební, strojní, elektrotechnický, dopravní, biomedicínský, fyzikální, jaderné inženýrství, informační technologie) nebo management, obchod a ekonomiku, se mohou ihned ucházet o přijetí na ČVUT v Praze jako tzv. free movers,“ uvádí na webu České vysoké učení technické v Praze pravidla pro ukrajinské studenty, kteří dosud studovali na Ukrajině vysokou školu a žádají o pokračování ve studiu na ČVUT. A podobné je to na dalších vysokých školách v Česku.

Pokud budou chtít Ukrajinci studovat v angličtině, musí si studium zaplatit. Poplatek za akademický rok může být 30 tisíc, ale i 300 tisíc korun. Záleží na oboru. Například na ČVUT v Praze se v anglickém programu platí školné 64 tisíc korun za semestr.

Petr Gazdík | Foto:  Úřad vlády ČR

Podle ministra školství Petra Gazdíka z hnutí STAN vláda neplánuje tento poplatek ukrajinským studentům plošně zrušit. Odpustit ho ale podle něj mohou rektoři.

„Obecná pozice vlády je zejména, abychom nevyvolávaly nějaké xenofobní nálady vůči Ukrajincům. Tuto možnost mají také zřizovatelé škol, rektoři v tomto případě,“ řekl Českému rozhlasu.

Freemoveři

Například Karlova nebo Masarykova univerzita už přijaly desítky freemoverů. Ukrajinští studenti tak mohou začít navštěvovat už probíhající univerzitní kurzy, začít se učit česky a požádat o stipendium.

Ilustrační foto: Tomáš Mařas,  Český rozhlas

„Jsme nastavili procesy tak, aby mohli v rámci toho úvodu navštěvovat kurzy češtiny a aby se mohli připravit na řádné přijímací řízení do studijních programů, které bude probíhat v létě. Tak, aby třeba od října už mohli nastupovat jako regulérní studenti,“ popsala Českému rozhlasu rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Všichni ukrajinští studenti z ukrajinských univerzit, kteří na Univerzitě Karlově studují jako freemoveři nebo jsou zapsáni do řádných studijních programů, budou dostávat měsíční stipendium na pokrytí základních potřeb (ubytování, strava, jazykové kurzy atd.).

Milena Králíčková | Foto: René Volfík,  Český rozhlas

„Tato nabídka zaniká, pokud uchazeč neuspěje u přijímací zkoušky nebo nenastoupí do řádného studijního programu, jakmile bude přijat,“ upozorňuje univerzita na webu. K samotnému přijímacímu řízení se podle Králíčkové přihlásilo asi tisíc Ukrajinců.

Stipendium pro ukrajinské studenty je ve výši 15 tisíc korun měsíčně. Ministerstvo školství na to pro tento a příští rok uvolnilo 150 milionů korun.

klíčové slovo: