Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová zůstane i nadále ve funkci, ministr spravedlnosti Pavel Rychetský zaměří svoji pozornost také na př

Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová zůstane i nadále ve funkci. Na tiskové konferenci v Praze to v úterý oznámil ministr spravedlnosti Pavel Rychetský s tím, že Meclové snížil finanční ohodnocení. V jejím případě to znamená ztrátu 6 a půl tisíce korun měsíčně. Další podrobnosti má Eva Petržílková.

Útěk dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka z věznice Mírov na Šumpersku, kvůli němuž se o odvolání generální ředitelky vězeňské služby Kamily Meclové spekulovalo, nebyl podle ministra zaviněn systémovými chybami v oblasti vězeňství, ale hrubým porušením pracovní kázně zaměstnanci věznice. Pavel Rychetský naopak vyzdvihl systémová opatření, k nimž Meclová během desetiměsíčního působení ve funkci přikročila a dodal: Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová byla předvolána do dolní komory parlamentu. Poslanci s ní chtějí ve středu patnáctého listopadu hovořit o současné situaci v našem vězeňství v souvislosti s útěkem dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka z mírovské káznice. Potvrdila to předsedkyně sněmovního podvýboru pro vězeňství, poslankyně za Unii svobody Ivana Hanačíková. Kromě prošetření útěku vraha Kajínka zaměří ministr spravedlnosti Pavel Rychetský svoji pozornost také na případy závažné hospodářské kriminality, které nebyly dosud ukončeny. Tyto kauzy projednávají v prvním stupni krajské soudy a během tří let se podle ministra neodhodlali k žádnému razantnějšímu řešení.

Výsledky prověrky včetně možných personálních změn ministr Rychetský zveřejní v prosinci. Jak dodal, jeho resort chce do konce listopadu přepracovat zákony týkající se reformy soudnictví, s nimiž ve sněmovně neuspěl jeho předchůdce Otakar Motejl. Jde o novelu zákona o soudech a soudcích, novelu zákona o kárné odpovědnosti soudců, novelu zákona o státním zastupitelství a novelu občanského zákoníku v oblasti nájmu bytů nebytových prostor.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio