Geniálně riskantní plán

Miloš Zeman, Foto: ČTK

Česká média a někteří politici soudí, že slovní válka mezi premiérem Milošem Zemanem a rakouskými politiky zbytečně poškozuje vztahy mezi oběma zeměmi. Jak ale uvádí Zdeněk Vališ premiérova slova byla určena především domácímu publiku.

Miloš Zeman,  Foto: ČTK
Média podrobují Zemanovy cejchy a výroky ostré kritice. Politici se vyjadřují mírněji a uvádějí, že premiér měl být diplomatičtější. Naproti tomu většina veřejnosti, soudě dle různých průzkumů a anket, se Zemanem v tomto ohledu vcelku sympatizuje. Ať tak či onak, celá podpisová akce v Rakousku byla bezpochyby vměšováním do vnitřních záležitostí Česka. A že je Zeman odhodlán vždy a všude důsledně hájit české zájmy, o tom nelze pochybovat. I když mnozí pochybují. Prý zbytečně komplikuje vstup Česka do Evropské unie, čili jde proti českým zájmům.

Snad nejlépe ale vyzdvihla podstatu problému rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová, když konstatovala, že Zeman především loví voliče pro svou stranu. Totéž přirozeně platí i pro stranu Svobodných, která rakouské podpisové referendum proti Temelínu iniciovala. Což ovšem nemění nic na faktu, že Zemanovy výroky nebyly určeny prvoplánově uším rakouské veřejnosti. Všeobecně panuje představa, že mluvidla tohoto vysoce inteligentního muže občas předbíhají jeho myšlenkové pochody. To je ale podle některých pozorovatelů fikce. Zemana nic nedělá nepromyšleně. A nepromyšlené prý nejsou ani jeho známé spontánní reakce, které premiérovi vtiskly punc slona v porcelánu, neotesánka a třeba i hulváta.

Právě touto tváří nahnal Zeman při posledních volbách do houfu nespokojence všeho druhu, včetně "zdivočelých sociálních demokratů", jak roztomile pojmenoval Sládkovy republikány. Také nyní se blíží volby, a tak bude premiér vyhlížet kdejaký boxerský ring, v němž by přitáhl pozornost veřejnosti ke své straně. Respektive té části veřejnosti, které imponují energické, chlapácké až frajerské postoje. A rakouské podpisové referendum proti Temelínu, to byl pro Zemana přímo dar z nebes. Právě tady se mohl nádherně předvést jako rázný český politik, který se při obraně českých zájmů nebojí říci pěkně od plic, co si ostatní jen myslí, zkrátka, který to tamtěm dokáže vytmavit. Zvláště když jde o takové nafoukance. A zdá se, že Zeman skutečně u hodně lidí zabodoval, i u těch, kteří jinak sociálním demokratům vůbec nefandí. Jenže dosti lidem se zase vůbec nelíbí tento styl politiky, i když by mohli patřit k potenciálním voličům sociální demokracie.

Tyto lidi by ale mohli oslovit decentní sociálnědemokratičtí vůdci jako Vladimír Špidla či Stanislav Gross. Skoro to tedy vypadá na rafinovaně geniální plán na znásobení možností strany ve volbách. Ovšem také dosti riskantní plán. Mohlo by to totiž dopadnout naopak. Zeman decentní voliče odradí a nevýrazný Špidla se zase nebude líbit těm radikálnějším.