Hanba Fidelovi, křičeli demonstranti

Demonstrace proti porušování lidských práv na Kubě, foto: ČTK

Demonstraci proti porušování lidských práv na Kubě zorganizovala ve čtvrtek odpoledne společnost Člověk v tísni. Před budovou kubánské ambasády se sešlo několik stovek lidí, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s režimem a podpořit kubánské politické věžně. V pražských Dejvicích natáčel Jaromír Marek.

Demonstrace proti porušování lidských práv na Kubě,  foto: ČTK
Demonstranti přišli před kubánskou ambasádu právě ve chvíli, kdy odcházející ambasador Paulovich pořádal party na rozloučenou. Lidé s fotografiemi politických vězňů nad hlavami vytvořili před okny rezidence lidský řetěz. Většina přítomných se podepsala pod dopis, ve kterém vyzývají Fidela Castra, aby propustil politické vězně. Kubánská ambasáda se na demonstranty připravila, v zahradě hrála hlasitá hudba, která měla přehlušit skandování a na domovní štít umístili plakát s nápisem: USA drží pět kubánských vězňů. Mezi účastníky demonstrace byl i Petr Přibík, někdejší český charge d´affaires na Kubě.

Demonstrace proti porušování lidských práv na Kubě,  v popředí Miroslav Štěpán,  foto: ČTK
"Mám Kubánce moc rád a musíme udělat vše pro to, aby se jim žilo lépe. Když jsem byl na Kubě v letech 1996-8 tak jsme se i my zde teprve učili, co jsou to lidská práva. Nejsou nás tady dnes tisíce, ale je důležité, připomínat, že lidem na Kubě se daří špatně."

Mezi hosty kubánské ambasády bylo i několik českých politiků, především členů komunistické strany, Grebeníček, Ransdorf a předlistopadový šéf pražských komunistů Štěpán. Demonstranti je přivítali nevybíravým pokřikem.

Demonstrace proti porušování lidských práv na Kubě
"Jsou to potomci komunistické letargie. Naši lidé trpěli v komunistických vězeních a ti, kteří teď vcházejí dveřmi na hostinu, podporovali režim, který zde byl 40 roků",

říká jeden z účastníků demonstrace, Jan Trmal, který od roku 1965 do roku 1998 žil v emigraci ve Spojených státech. Mezi účastníky demonstrace jsem potkal i Jana Bubeníka a Ivana Pilipa, dva muže, kteří před dvěma lety okusili kubánské vězení na vlastní kůži.

"Z dnešního pohledu jsme rád, že jsem se tehdy na Kubu vydal. Byť to přineslo mnohé těžkosti, jsem rád, že jsem tu akci podnikl. Těší mně, že je zde dost lidí, kteří dávají najevo, že jim není lhostejné, co se děje jinde na světě. Je dobré, že Češi vyhlédnou přes svůj plot a zajímají se o věci, které jsou jim geograficky vzdálené."

Uvedl pro Radio Praha Ivan Pilip.