Historicky první. Praha hostí summit Evropského politického společenství

Premiér Petr Fiala čeká na Pražském hradě na účastníky prvního jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství

Energetická krize, konflikt na Ukrajině či sílící migrační vlna – to jsou hlavní témata historicky prvního summitu Evropského politického společenství, který v Praze pořádá české předsednictví. Pozvánku na něj dostalo přes čtyřicet státníků z celé Evropy. Nový formát má otevřít prostor pro dialog. V pátek na první schůzku lídrů Evropy v tomto formátu naváže neformální summit Evropské unie.

Foto: EU2022.cz

Nápad uspořádat setkání Evropského politického společenství vzešel letos na jaře od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Iniciativa má podle něj „sdružovat demokratické evropské národy, které vyznávají náš soubor hodnot a které mohou, ale ani nemusí, usilovat o vstup do EU“. Organizátorem summitu je předseda Evropské rady Charles Michel. Pro Česko je ale podle odborníků summit příležitostí posílit svou pozici v Evropské unii.

„Věřím, že je to také začátek nové úrovně spolupráce evropských zemí v rámci EPC,“ řekl na středeční tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). „Věřím, že summit bude, a on už vlastně je, výborná reklama pro Českou republiku a pro Prahu,“ dodal premiér.

Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Cílem summitu podle něj není dospět k „psaným závěrům“. „Cílem je diskutovat a vytvořit rámcovou shodu evropských zemí v projednávaných oblastech. Je jasné, že evropské státy mohou prosperovat, jen když bude v Evropě bezpečno a mír,“ připomněl Fiala.

Pražský summit je výjimečný v tom, že nejde pouze o setkání lídrů Evropské unie. Pozváno bylo celkem 44 zemí, tedy i sedmnáct premiérů a prezidentů z dalších evropských zemí.

Své představitele vyslalo Turecko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Albánie, Severní Makedonie, Kosovo, Černá Hora, Gruzie, Moldavsko, Ukrajina, Norsko, Švýcarsko, Island, Lichtenštejnsko, Velká Británie a také Arménie a Ázerbájdžán. Naopak pozvánku nedostali zástupci Ruska a Běloruska.

Macron, Trussová nebo Erdogan

Někteří hosté do Prahy dorazili už ve středu, další se začali sjíždět v průběhu čtvrtečního dopoledne. Do Prahy přijel například francouzský prezident Emmanuel Macron, britská premiérka Liz Trussová, jejíž vystoupení je velice očekávané, nebo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který je také sledovaným hostem.

Český premiér Petr Fiala vítá britskou premiérku Liz Trussovou na Pražském hradě. | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Chybět na summitu nebude ani zástupce Ukrajiny. Do Prahy přijel ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Prezident Volodymyr Zelenskyj se k summitu připojí na dálku.

Na summit dorazí také význační hosté. Jedním z nich bude generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který bude se zástupci Evropské unie hovořit o prohloubení spolupráce. Podle pozorovatelů by mohlo dojít k podepsání společného prohlášení EU a NATO, což se nepodařilo od roku 2018.

Neformálním hostem měl být i katarský emír Tamim bin Hamad Sání, který do Česka přiletěl ve středu a setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Emír tu měl pobývat ještě během čtvrtka, ve středu ale ve spěchu odletěl. Podle ředitele hradní diplomacie Rudolfa Jindráka totiž Brusel jeho účast na summitu neodsouhlasil.

K účastníkům promluví na Pražském hradě také prezident Miloš Zeman. Jeho role ale bude čistě formální. Hostitelem politických špiček starého kontinentu je totiž premiér Petr Fiala, nikoli prezident.

klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • České předsednictví v Radě Evropské unie

    Česko po 13 letech opět stojí v čele EU. Politici i analytici v Bruselu se shodují, že má před sebou těžký úkol. Jeho splnění ale může zemi zajistit místo v centru dění EU.