Hlasujte v anketě! Češi v zahraničí možná dostanou v kalendáři svůj významný den

Ilustrační foto: stokpic, Pixabay / CC0

Patnáct významných dní v českém kalendáři se možná o jeden rozšíří. Svůj významný den si zaslouží i Češi v zahraničí.

Tomáš Petříček,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vnímá zásadní roli krajanů v našich dějinách i současnosti. Domnívá se proto, že Česká republika by si význam svých krajanů měla pravidelně připomínat. I vy můžete rozhodnout, který den to bude. Hlasujte v anketě ministra zahraničí a vybírejte datum, které by se mohlo stát vaším významným dnem. Podrobnosti o anketě má náměstkyně ministra zahraničí Anita Grmelová.

"Je to iniciativa ministra Tomáše Petříčka, a pokud jde o přesný název tohoto možná dalšího významného dne, uvažujeme, že by se jmenoval Den Čechů v zahraničí nebo Den Čechů žijících v zahraničí. Myslíme si, že takový název by pokryl všechny Čechy, kteří žijí v zahraničí. Jak emigranty, kteří odešli z Československa před rokem 1989, tak moderní expaty nebo profesionály, kteří dočasně žijí v zahraničí."

Krajané mají možnost hlasovat na stránkách ministerstva zahraničí. Tam si vybírají z pěti významných osobností nebo událostí. Můžete shrnout, které to jsou?

Stříhání hraničního drátu u Rozvadova  (23. 12. 1989),  foto: ČT24

"Šli jsme chronologicky od nejnovějšího data až po nejstarší. Tím nejnovějším je přestřižení hraničního drátu u Rozvadova, byl u toho náš tehdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier (23. prosinec 1989). Pak je to 1. červenec, který připomíná den návratu zahraničních Čechů, což bylo první velké krajanské setkání Čechů za první republiky (1932). Potom 7. březen, Masarykův den. To byla tradice setkávání zahraničních Čechů za našeho prvního prezidenta, která v tuto chvíli nežije. Pak je to den narození Vojtěcha Náprstka (17. 4. 1826), kterého považujeme za prvního českého konzula. To byl náš emigrant, který ve Spojených státech pomáhal české krajanské komunitě, vykonával to, co dnes dělají naši konzulové. A zatím nejpopulárnějším datem je 4. únor, odchod Jana Ámose Komenského (1628) z vlasti. Pro toto datum zatím v anketě hlasovalo nejvíc respondentů. Anketa běží od 1. července a zhruba po týdnu se v ní vyjádřilo 1000 krajanů."

Foto: tigerlily713,  Pixabay / CC0

Je vidět, že anketa má ohlas. Přejí si krajané svůj den?

"Přejí a diskutují o tom, které datum by bylo nejvhodnější. Diskutují o tom i z hlediska toho, co je pro ně historicky nejvýznamnější. Dívají se na to i z praktického hlediska. Třeba 1. červenec se jim líbí proto, že by tady mohli být a mohli by to v České republice slavit. Zároveň se ozývají hlasy, co by chtěli kromě svého významného dne. Tam se samozřejmě opakuje korespondenční volba a potom rozšiřování konzulárních služeb nebo různých úkonů, které mohou vyřídit na našich ambasádách."

V jakém stadiu je teď korespondenční volba?

"Ministerstvo vnitra návrh připravilo. Je to návrh novely zákona o správě voleb. Existuje několik nevyřešených problémů mezi rezorty. Otázka korespondenční volby je totiž jen jedna z věcí, kterou ten návrh zákona řeší. Tam žádné velké rozpory nejsou, jsou rozpory v jiných otázkách, například kolik má být hlasovacích dní. Korespondenční volba, ač problém není, tak musí čekat na vyřešení těch ostatních otázek."

Objevily se názory, že by krajané nějakou osobnost nebo událost do ankety přidali?

"Ne, zatím uvažují o těch pěti návrzích. Jsou tam i nějaké vtipné návrhy, třeba 29. únor. Myslím, že každý se našel v jednom z těch návrhů."

Kdy bude anketa uzavřena?

"Bude uzavřena 31. července."

Jak vypadá zatím hlasování?

"Zatím nejvíc hlasů, 42 procent si přeje slavit 4. únor, což připomíná odchod Jana Ámose Komenského z vlasti. Číslo dvě je přestřižení hraničního drátu u Rozvadova. Takový symbolický pád Berlínské zdi, konec studené války pro nás."

Jaký by byl další osud návrhu významného dne po skončení ankety? Jak dlouhá cesta může být, než se významný den ocitne v kalendáři?

"Jsou to měsíce, až rok. Až to vyhodnotíme, zvážíme, které z těch dat by bylo nejlépe obhajitelné před Sněmovnou. Potom připravíme návrh do vlády, pak to bude směřovat do Sněmovny. Je to běh na dlouhou trať, ale doufáme, že to nebude mít žádné zdržení."

I váš hlas může rozhodnout!

V anketě hlasujte zde: https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/x2020_07_01_anketa_den_krajanu.html

Na stránkách Radia Prague International i na facebooku krajane.net jednotlivé osobnosti a události, o kterých můžete v anketě hlasovat, blíže představíme.