Hold obětem holocaustu

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

27. leden byl vyhlášen Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu. Valné shromáždění OSN pro tento den vybralo výročí osvobození vyhlazovacího koncentračního tábora Osvětim-Březinka sovětskými vojsky. Tento tábor patřil mezi největší tábory, kde nacisté dovedli vyhlazovací mašinérii k nejvyšší dokonalosti. Podle odhadů tam zemřelo kolem 1,5 milionu lidí. K vězňům osvětimského tábora patřilo rovněž na 50 tisíc československých občanů, z nichž přežilo asi 6 tisíc. Letos od osvobození tábora uplynulo 66 let.

Tomáš Kraus
Při příležitosti Dne památky obětí holokaustu uspořádala Federace židovských obcí České republiky slavnostní shromáždění v pražském Valdštejnském paláci, kterého se zúčastnili pamětníci holokaustu a čeští politici. Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus k tomuto shromáždění řekl:

"Je to symbolická připomínka, která probíhá více méně ve všech státech Evropské unie a Evropy vůbec. A od roku 2005 je to také výročí, které bylo oficiálně uznáno OSN, takže je to datum, které by mělo být připomínáno na světové úrovni."

Jak významné je připomenutí těchto událostí pro židovskou komunitu, zdůraznil předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček:

"Proč je to důležité pro židovskou pospolitost? Protože ta má možná víc než další občané zájem a potřebu zasadit se o to, aby památka obětí holocaustu a to memento, které nám posílají, nebylo zapomenuto, aby si to lidé připomínali. Samozřejmě čím častěji tím lépe, nebo hodně často. Ale minimálně oficiálně jednou za rok."

Spolu se vzpomínkou na šest milionů obětí holocaustu se také připomíná důležitost předcházení zločinům proti lidskosti. Podle Jiřího Daníčka se v této souvislosti situace v České republice, například ohledně neonacistických tendencí nebo snah popírat holocaust, zlepšila:

"Do různých shromáždění, ale nejenom do nich, ale i do konkrétních podniků se zapojila celá řada lidí. Pravidelná shromáždění se třeba konají v Plzni od doby, kdy tam byl asi před třemi lety pochod neonacistů. Dnes z toho prvního shromáždění vznikla tradice, kde se scházejí křesťané i židé ve velké synagoze a má to myslím veliký význam pro město i pro jeho obyvatele."

Slavnostním shromážděním v Senátu české politické špičky uctily Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Akce se zúčastnil jak premiér Petr Nečas, tak předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. V Hlavním sále Valdštejnského paláce nechyběli ani lidé, kteří holocaust přežili. Shromáždění spolupořádala Federace židovských obcí v České republice a Nadační fond obětem holocaustu.V horní komoře parlamentu už tradičně tuto akci zaštiťuje místopředseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka:

Foto: ČTK
"Je to podle mého názoru akce nejenom na vzpomínku těch obětí - a bavíme se o šesti milionech Židech - ale je to také memento pro dnešek, protože v daném okamžiku se někdy tváříme, jako že když nebudeme dělat nic, tak že to zlo bude potřeno. Naopak zlo může zvítězit jedině, když dobráci nebudou nic dělat. Takže to vnímám jako věc, kterou strašně rád dělám a rád se v této otázce i angažuji."

Premiér Petr Nečas ve svém vystoupení varoval před zpochybňováním holokaustu. Podle něj je překrucování dějin nebezpečné a svádí zapomenout to, což již lidé pochopili. "Popírání holokaustu se stalo opravdovým průmyslem dnešní doby syceným současnými politickými konflikty v některých částech světa. To je dnešní zlo, které je přímým pokračováním zla včerejšího,"řekl premiér před účastníky slavnostního shromážděni v Senátu.