Horečka údolí Rift, žloutenka či koronavirus. Infekční viry a bakterie bude zkoumat nová laboratoř

Ve Vestci u Prahy otevřeli laboratoř, která díky svému zabezpečení umožní lépe zkoumat například koronavirus nebo žloutenku typu B. Stupeň zabezpečení umožní bezpečnou práci s vysoce infekčními viry a bakteriemi.

Foto: BIOCEV

Výstavba vědeckého pracoviště ve Vestci stála 65 milionů korun. Jedná se o laboratoř s biologickým zabezpečením stupně 3, což je zásadní milník pro virologický výzkum v Česku.

Taková laboratoř je náročná na vzduchotechniku. Například odtah nesmí být spojený s domovním vedením. Vzduch z laboratoře je filtrován čtyřmi komíny. Nehrozí, že by tak patogen pronikl do vzduchu. Stejné je to i s odpadní vodou, říká Tomáš Košťák ze společnosti JRTech.

"Odvod kontaminované vody je skrz samostatnou kanalizaci ze svařovaného plastového potrubí a veškeré kontaminované vody jsou svedeny do dekontaminační jednotky, která je o patro níže pod laboratoří, kde jsou termicky zdekontaminovány."

Ruth Tachezy | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

V laboratoři budou zkoumat například koronavirus, jak množení virů zpomalit či zastavit, říká experimentální viroložka Ruth Tachezy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Novou laboratoř chválí.

"Pocit je to úžasný, laboratoř je krásná. Oproti tomu, když jsem to viděla na plánech, tak se mi zdá daleko prostornější, a hlavně vidím, že už jsou projekty, které do této laboratoře budou přeneseny, a budou zde nově začínat. Všichni se na to těší, hlavně mladší výzkumníci a z toho mám ohromnou radost."

Foto: BIOCEV

Nebezpečné viry by bez zabezpečené laboratoře zkoumat nešlo

Foto: archiv BIOCEV

V laboratoři jsou například mikroskopy, které pracují s fluorescencí, nebo rukavicový box pro práci s rizikovým materiálem. Díky zabezpečení zde například Magdalena Jančařová z Přírodovědecké fakulty bude moci naplno zkoumat viry údolí horečky Rift.

"Protože můžeme dodržet všechna bezpečnostní pravidla. Náš projekt se týká údolí horečky Rift, možnosti přenosu a identifikujeme přenašeče. Můžeme ten projekt díky tomu vůbec realizovat. Bez toho by to vůbec nešlo."

Foto: archiv BIOCEV

Už při stavbě centra Biocev byla vybudovaná laboratoř se zabezpečením 2+. Díky tomu bylo možné během koronavirové pandemie velkokapacitně testovat vzorky. Další viry jako je žloutenka typu B, vir HIV a horečka údolí Rift vyžadovaly větší zabezpečení.

Virových laboratoří se zabezpečením BSL3 je v naší republice více, ale pouze tato jediná má vedle sebe hned navazující pracoviště, kde zkoumají viry přímo na myších, tedy na živých organismech.

12
49.9833771456
14.4881159534
default
49.9833771456
14.4881159534