Hrabě Haugwitz byl nadšený fotograf

Na státním zámku v Náměšti nad Oslavou si návštěvníci budou prohlédnout 60 historických fotografií. Unikátní na nich je, že je pořídil sám majitel panství, nadšený fotograf, prozradil v rozhovoru pro Radio Praha kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš.

"Jedná se o fotografie z přelomu 19. a 20. století, které pořídil tehdejší majitel zámku v Náměšti nad Oslavou Jindřich Vilém Haugwitz. Jsou to fotografie jednak interiérů, jednak z okolí zámku, téměř celého panství. Máme tak možnost porovnat, jak ten zámek vypadal před 120 lety a jak vypadá dnes."

Jak se hrabě Haugwitz dostal k fotografování?

"On byl opravdu veliký fanda do fotografování. Jezdil si nakupovat fotografické materiály do Vídně. Bohužel se nedochovaly nebo jsme zatím nenašli fotografické přístroje, na kterých to zpracovával. V archívu zámku jsou však skleněné negativy, které se podařilo v posledních letech digitalizovat a vytvořit z nich velkoformátové fotografie, které jsou součástí expozice. Zcela určitě to byl jeho veliký koníček a fotil i sám sebe."

Jsou mezi fotografiemi nějaké pozoruhodné?

"Pro nás jsou cenné zejména fotografie zámeckých interiérů, které se radikálně změnily po roce 1945, kdy se zámek přestavoval jako letní sídlo prezidenta Beneše. Takže dnes jsme schopní z těch fotografií víceméně vyčíst, jak jednotlivé prostory vypadaly v době, kdy tu hraběcí rodina žila. Bude to pro nás zajímavý materiál, až budeme instalovat druhou prohlídkovou trasu, kterou chceme zaměřit právě na život posledních majitelů."

Kde fotografie lidé uvidí a jak dlouho?

"Fotografie jsou dnes součástí běžné prohlídky zámku. Návštěvníci je uvidí na arkádní chodbě. Je tady asi 60 kusů velkoformátových fotografií. Jsou přístupné v běžné otevírací době zámku do konce sezóny, tedy do konce října."

Zmínil jste se, že hrabě Haugwitz fotografoval i sebe. Jak vypadal?

"My máme fotografie pana hraběte v jednom z alb, kde dokonce ty snímky popisoval vlastní rukou. Má tam třeba napsáno 'otcova ložnice' a jednu fotografii, kde je vyfocen on sám před schodištěm do zámku, popsal Ich. Je to někdy z února 1897. Čili i sám sebe popsal: toto jsem já. Je tam vyfocený v mysliveckém úboru s kloboučkem. A hraběcí rodina, to byli tenkrát hraběcí manželé, děti, služebnictvo a lidi, kteří se na tom zámku starali o běžný provoz,"

uvedl pro Radio Praha kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš. Mimochodem Haugwitzové přinesli na zámek i hudební tradici. Jindřich Vilém Haugwitz se při svých studiích ve Vídni seznámil se špičkami tehdejšího hudebního světa, například s Atoniem Salierim. A když přišel na zámek, začal tu realizovat představu udělat z Náměště hudební sídlo. A to se mu i podařilo. Založil zámeckou kapelu, která výrazně přesáhla módní vlnu muzicírování na šlechtických sídlech. Na hudební nástroj tu hrála i řada sloužících. Hrabě dokonce kupoval lidem vstupenky na divadelní představení do Vídně, Brna i Prahy a platil jim i různé učitele, aby se ve hře na zdokonalili.