Irsko v Praze

J.Suchy

Irsko, donedávna téměř exotická země, je Čechům v mnoha ohledech rok od roku stále bližší. Od čtvrtka se například díky svátku svatého Patrika, patrona Irska, stane Praha na několik dní už počtvrté centrem oslav irské tradiční hudby, tance, folklóru i kuchyně. Na slavnostním zahájení letošního festivalu nechyběl Zdeněk Vališ.

Takto se ve čtvrtek představila v nabité irské restauraci na Staroměstském náměstí mezinárodně uznávaná skupina hudebníků a tanečníků Na Finna. Živá irská hudba ale bude znít až do neděle hned v několika dalších "keltských" centrech v Praze. Program festivalu zahrnuje samozřejmě také řadu jiných aktivit, třeba čtení irské poezie a vyprávění starých příběhů, lekce hraní na tradiční nástroje či ukázky tradičních řemesel. Dojde i na různé kuriózní soutěže. V sobotu pak sehrají týmy Česka a Irska přátelské utkání v keltském fotbalu. Pro Pražany je připravena zároveň ochutnávka specialit irské národní kuchyně a samozřejmě typického černého piva. Jak ale zdůraznil Frank Haughton, zástupce společnosti Irish Music Festival Office, těžiště letošních oslav irského národního svátku, při kterém lidé vycházejí do ulic, kde se společně radují, pijí a zpívají, spočívá právě v tom, že tentokrát budou v řadě akcí vystupovat irští umělci společně s českými a symbolizovat tak přátelství obou zemí:

"I když Irsko je vlastně malou zemí, tak to povědomí o Irsku je v České republice skutečně veliké a totéž platí i o povědomí České republiky v Irsku,"

řekl Frank Haughton. Čestný patronát nad 4. ročníkem irského festivalu v Praze převzala legenda české divadelní, filmové a hudební scény Jiří Suchý. Jaký je jeho vztah k Irsku? Inu, pije whisky, čte si při tom Jamese Joyce, do ucha mu zní irská hudba a na irské tance prý je schopen zírat celé hodiny. Jiří Suchý je přesvědčen, že v jeho žilách klokotá krůpěj keltské krve.

J.Suchy
Centrem keltských oslav bude Staroměstské náměstí. A aby vše proběhlo v pohodě, budou určitě nad celým festivalem bdít "leprechauni", skřítci, známí tím, že pomáhají lidem a vykonávají pro ně malé služby.