Jak se ochránit proti krachům českých cestovních kanceláří

Pražská pobočka krachující cestovní kanceláře Havelka, foto: ČTK

Klienti cestovní kanceláře Harmonie Medical z Háje ve Slezsku, převážně staří a nemocní lidé, uvízli o víkendu v Chorvatsku a nemají zajištěný pobyt na celou dobu. Zaplatili si léto u moře, kde měli v přítomnosti lékařů absolvovat odborné léčebné kúry. Z ozdravného pobytu se náhle stala noční můra. Josef Kubeczka zjišťoval, jak je možné, že rok co rok dochází ke krachům českých cestovních kanceláří.

Pražská pobočka krachující cestovní kanceláře Havelka,  foto: ČTK
Příčiny úpadků cestovních kanceláří jsou jednoduché - jejich majitelům z různých důvodů došly peníze. Pokud navíc neměli sjednáno povinné pojištění, podvedení turisté nedostanou náhradou ani korunu. Tak tomu zřejmě bude i nyní v případě klientů zmíněné cestovní kanceláře. Přitom stačí málo, aby k tomu nedocházelo. Pojišťovny totiž mají ze zákona povinnost informovat ministerstvo pro místní rozvoj o těch cestovních kancelářích, které nemají na další rok sjednáno pojištění. Tak tomu bylo i v případě Harmonie Medical. Na další postup ministerstva jsem se zeptal jeho mluvčího Petra Dimuna:

"Ministerstvo pro místní rozvoj má ze zákona pouze jedinou možnost, a to v rámci jednoho měsíce oznámit příslušnému živnostenskému úřadu to, že cestovní kancelář není pojištěna a požádat jej o zahájení řízení s cílem odebrání licence této cestovní kanceláři. My jsme dostali od pojišťovny oznámení o CK Harmonie Medical 2. prosince 2002 a ihned 5. prosince jsme to předali živnostenskému úřadu k řízení."

Živnostenský úřad v Opavě opravdu konal a rozhodl o odebrání cestovní kanceláři koncese. Ta se však odvolala, celé řízení musí proběhnout znovu, ale mezi tím cestovní kancelář pracovala dál. O tom, že cestovka nemá pojištění, klienti neměli tušení.

Logo CK Harmonie Medical
Mluvčího Petra Dimuna jsem se zeptal, co ministerstvu brání v předání informací o tom, která cestovní kancelář není pojištěna:

"Bohužel stávající legislativa stanoví, že pokud by ministerstvo činilo opak, tak by se vystavilo podobné situaci, jako ministerstvo zdravotnictví v kauze Diag Human. To znamená, že pokud by cestovní kancelář ve správním řízení napravila svoje chyby, například uzavřela retroaktivní pojistnou smlouvu, tak v tom případě by ministerstvo mohlo být touto cestovní kanceláři žalováno o způsobené škody, o ušlý zisk."

Podvedení turisté tedy zjevně doplácejí na děravou legislativu. Co pro nápravu současného stavu dělá Asociace českých cestovních kanceláří a agentur mi řekla její první viceprezidentka Soňa Brandejsová:

"Asociace spolupracuje s ministerstvem pro místní rozvoj na novelizaci zákona, který v současné době neochraňuje spotřebitele tak, jak by měl. Doufáme, že ta novelizace projde Parlamentem v září a od příští sezóny by měla být ochrana klienta naprosto dostačující."

Do té doby klientům nezbývá nic jiného, než si na internetových stránkách Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ověřit, zda jimi vybraný zprostředkovatel vytoužené dovolené je či není pojištěn.