Jak si umělá inteligence představuje české dějiny? Hra PLai PRAGUE představuje pět příběhů z české historie

Na Lodi Tajemství na pražském Rašínově nábřeží se představilo pět krátkých příběhů z české historie, které napsala umělá inteligence.

Tomáš Studeník | Foto: PLai PRAGUE

Představení PLai PRAGUE vzniklo u příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Zamíří na evropská pódia v Berlíně, Bruselu, Varšavě, Vídni a Bratislavě. Do české metropole se vrátí v listopadu.

"Projekt PLai PRAGUE má za cíl představit Evropě hlavní město Česka jako středobod umělé kreativní inteligence, kde pokračují příběhy světově známého "robota" bratří Čapků a kde stroje s lidmi spoluvytvářejí umělecké dílo," uvedl Tomáš Studeník, autor projektu a propagátor inovací.

Jak si robotická mysl představuje osidlování Praotcem Čechem?

Představení vzniklo za užití programu pro automatické generování textu, zvaného Klikátko, vytvořeného projektem TheAItre.

Diváci tak mají možnost vidět, jak si robotická mysl například představuje osidlování českých zemí Praotcem Čechem, nebo jak by vypadaly hovory Tomáše Garrigue Masaryka s Václavem Havlem či jakou roli může v budoucnu sehrát Česko v EU.

"Pražský mechanický kabaret je komediální show. Tvoříme ji na principu vrstvení divadelních obrazů, které mezi sebou nemají zdánlivě žádnou spojitost. Věřím, že toto vrstvení je nápadité a hravé a doufám, že naše hravost diváka strhne. Na takové úrovni je zatím text generovaný umělou inteligencí; nesmyslný, dokud mu člověk svou interpretací smysl nedá," sdělil režisér Josef Doležal.

První českou divadelní hru, jejíž text vygenerovala umělá inteligence, uvedlo loni v on-line premiéře 26. února pražské Švandovo divadlo. Inscenaci s názvem Al: Když robot píše hru představili při příležitosti stého výročí premiéry hry R.U.R. Karla Čapka.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • České předsednictví v Radě Evropské unie

    Česko po 13 letech opět stojí v čele EU. Politici i analytici v Bruselu se shodují, že má před sebou těžký úkol. Jeho splnění ale může zemi zajistit místo v centru dění EU.