Švandovo divadlo odletí na turné do USA. Představí tam současné autorské divadlo i hru napsanou robotem

Do USA ze Švandova divadla odletí i Robert Jaskow, Marie Štípková a Jacob Erftemeijer

Do Spojených států jede smíchovská scéna pod názvem Svanda Theatre in the USA. Uvede i divadlo, které napsal robot.

Patnáctidenní turné bude trvat od 31. května do 14. června. Vedle dvou inscenací představí i unikátní projekt THEaiTRE. V jeho rámci bude v USA poprvé uveden i zbrusu nový divadelní text napsaný umělou inteligencí. Ten v podobě scénického čtení uslyší americké publikum ve světové premiéře, na níž Švandovo divadlo spolupracuje s místními umělci.

Divadlo bude součástí oslav 100. výročí založení Masarykovy školy v Chicagu

Režisér 'AI - Když robot píše hru' Daniel Hrbek,  autonomní programovatelný humanoidní robot a počítačový lingvista Rudolf Rosa | Foto: Richard Moučka,  Švandovo divadlo

"Šance ukázat v zahraničí současné české autorské divadlo je ojedinělou příležitostí, která otevírá možnosti další spolupráce pro celou českou činohru,“ je přesvědčen ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek.

„V chicagském Chopin Theatre budeme hostovat s tituly Pankác´45 a Protest/Rest: hrát budeme česky s anglickými titulky," říká Hrbek.

Uvedení obou inscenací ve městě s početnou českou komunitou bude zároveň součástí oslav 100. výročí založení T. G. Masaryk Czech School v Chicagu a 10. výroční konference českých škol v Severní Americe. Představení navštíví i delegace z Česka, včetně předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila.

Švandovo divadlo je první scénou na světě, kde měla premiéru hra napsaná robotem

Jacob Erftemeijer v inscenaci 'AI - Když robot píše hru' | Foto: Alena Hrbková,  Švandovo divadlo

Díky projektu THEaiTRE se Švandovo divadlo stalo v roce 2021 vůbec první scénou na světě, kde měla premiéru divadelní hra napsaná robotem. Jmenuje se AI: Když robot píše hru. Vypráví o putování robota podivným světem lidí. Záznam inscenace se bude promítat začátkem června na univerzitě v Chicagu.

"Projekci za účasti tvůrců a herců doplníme přednáškou a workshopem, zaměřeným na psaní textu umělou inteligencí," dodal Daniel Hrbek, který první drama napsané robotem zrežíroval.

Robot se znovu rozepsal. „Projekt THEaiTRE představíme 12. června také publiku newyorského festivalu Rehearsal for Truth Theater Festival, který každoročně organizuje Václav Havel Library Foundation. Ve světové premiéře navíc přečteme i další nový text s názvem Permeation, jehož autorem je opět umělá inteligence,“ dodává Daniel Hrbek.

Jazykový modul už umí vymýšlet a rozvíjet děj

Nový text vygeneroval - stejně jako v případě první hry - jazykový model GPT-2. Tomu člověk zadal pouze výchozí situaci a nechal ji robota dále rozvíjet, přičemž na vznikající dílo i nadále dohlížel. „Lze už také říct, že umělá inteligence příběh sama fabulovala,“ prozrazuje počítačový lingvista Rudolf Rosa.

Hrdinou novinky tak už není robot, který jako užaslý Malý princ procházel fantaskním světem lidí, nýbrž lidé, kteří žijí v dnešním světě. „Jsme rádi, že text můžeme poprvé veřejně přečíst právě v angličtině, jež je „rodnou řečí“ jejího neživého autora,“ dodává Daniel Hrbek.

Švandovo divadlo se podílí i na projektu ve Francii

Spolupráce Švandova divadla s americkými univerzitami trvá už od roku 2014. Naposledy USA divadlo navštívilo v létě roku 2019 Georgetown University ve Washingtonu a The New School v New Yorku.

Švandovo divadlo se stalo také významným koproducentem nového projektu Českého centra v Paříži a DAMU, jejíž studenti pojedou letos v létě do Paříže na rezidenci.

„Je dobře, že možnost předvést sebe i své umění v zahraničí dostanou také nejmladší čeští divadelníci. Program Českého centra v Paříži tak už brzy obohatí jejich nová autorská inscenace Nabíledni prázdno,“ uzavírá Hrbek.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Magdalena Bičíková
klíčové slovo: