Rytíři Matěj a Petr Formanovi odměnili velvyslance a hosty krátkým vystoupením

Matěj a Petr Formanovi

Divadelníci Matěj a Petr Formanovi se stali rytíři francouzského Řádu za umění a literaturu. Synové režiséra Miloše Formana a herečky Věry Křesadlové si pro velvyslance i hosty připravili i krátké vystoupení.

Předávání ocenění se tak v Buquoyském paláci odehrálo v bezprostřední atmosféře za přítomnosti mnoha hostů, mezi kterými nechyběli rodinní příslušníci a herečtí kolegové.

"Je to výjimečná příležitost a cirkus od samého začátku, s Matějem a Petrem to nemohlo být jen obyčejné předávání," konstatoval velvyslanec Alexis Dutertre, podle kterého osud a kariéra bratří Formanů ukazuje jejich úzké sepětí s Francií a potvrzuje fakt, že umění je dědičné.

Foto: Twitter Alexis Dutertre

Natáčení o rodině Homolkových bylo jako dovolená

Matěj a Petr Formanovi | Foto: Twitter Alexis Dutertre

Součástí ceremoniálu byl humorný divadelní portrét oceněných bratrů v podobě loutkového představení, které připravila Bela Schenková, a promítání filmu o jejich pobytu v Paříži. Na ten pro Radio Praha zavzpomínal Matěj Forman:

"Ve 4 letech v Paříži to pro nás nebylo jednoduché, zvláště v mateřské škole, kam jsme byli zapsáni a kam jsme nechtěli. Pamatuji si z té chvíle maličkosti, jak nás otec vzal k moři, do kterého nás donesl v náručí."

Jako malí se objevili i v kultovním filmu o rodině Homolkových.

"Film Homolka Tobolka, kde jsme hráli jako děti, je skvělou vzpomínkou. Bylo to jako na dovolené. Je pro nás překvapivé, že se tento film stal pro Čechy kultovním filmem. Náš otec měl v domě ve Spojených státech na obraze jeho režiséra Jaroslava Papouška."

Šapito postavili na Champs-Elysées v Paříži

Foto: Twitter Alexis Dutertre

Bratři Formanové navštívili poprvé Francii v roce 1968 těsně před srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa.

V roce 1996 začali spolupracovat se slavným francouzským divadlem Voliérou Dromesco, vznikl mezinárodní projekt Bouda (La Baraque). A v roce 2011 postavili šapito na přímo na Champs-Elysées v Paříži, kde od konce května do začátku července hráli představení Obludárium. Spolupracovali s mnoha francouzskými institucemi a divadly.

Významným počinem tohoto divadelního seskupení je představení „Kráska a zvíře", uváděné na scéně Národního divadla, za které Matěj získal Cenu Alfréda Radoka v kategorii scénografie.

Francouzský řád má několik českých umělců

Foto: Twitter Alexis Dutertre

Petr vystudoval DAMU, obor loutkoherectví, Matěj na UMPRUM filmovou a televizní grafiku. Působí také jako ilustrátor knih a příležitostný filmový herec. Mezi poslední aktivity bratří Formanů patří venkovní festival divadla, nového cirkusu, hudby i výtvarného umění pořádaný v Praze pod názvem Arena.

Francouzský Řád za umění a literaturu se uděluje od roku 1963, kdy jej schválil prezident Charles de Gaulle. Nositelem nejvyššího stupně, komandér, byl Václav Havel. Důstojníkem Řádu pak byli třeba Eva Zaoralová či Bohumil Hrabal. Rytíři jsou z českých osobností například Adolf Born, Věra Chytilová, Jiří Menzel či Magdalena Kožená.