Jan Švejnar: Zkušenosti ze zahraničí mohou být přínosem

Zatím jediným prezidentským kandidátem blížící se únorové volby je stávající hlava státu Václav Klaus. O jeho případných protikandidátech se hovoří už dlouho a padala různá jména, z nichž nakonec zůstalo jen jedno: Jan Švejnar. O kandidatuře Jana Švejnara však ještě není rozhodnuto.

Ekonoma Jana Švejnara navrhla jako případného uchazeče o prezidentský post Strana zelených a podporu má i u sociálních demokratů. Jejich předseda Jiří Paroubek dokonce vyzval otevřeným dopisem i komunisty, aby se k podpoře Jana Švejnara připojili. Hledat jiného kandidáta je podle Paroubka předčasné a šéf sociálních demokratů prý od komunistů očekává jasná slova. KSČM ale zatím váhá, její členové se sice shodují na tom, že změna na Hradě je podle nich potřebná, ale nejsou si, že Švejnara podpoří, nejčastěji uvádějí, že ho málo znají. Váhají také lidovci. Obě strany budou ještě se Švejnarem jednat. Ten chtěl o své kandidatuře definitivně rozhodnout už v sobotu, ale nakonec své rozhodnutí odložil na dobu, kdy budou známy názory všech parlamentních frakcí.

O tom, jaký by měl být prezident a proč by jeho zahraniční zkušenosti mohly být v této funkci přínosem, mluvil Jan Švejnar s Vilémem Faltýnkem.

Jaký by podle Vás měl být prezident? Nebo jakým byste se snažil být?

Na Hradě opět vlaje prezidentská standarta...
"Já myslím, že v nynější situaci, kdy ten globální svět opravdu jde rychle kupředu a kde jsme dost pozadu, oproti době před druhou světovou válkou, kdy jsme byli opravdu modelem demokracie, ekonomické vyspělosti a etických hodnot. Myslím, že bychom mohli posunout naši republiku silně dopředu a jsem ochoten sehrát tu roli, že bych byl součástí týmu a do toho týmu bych právě dodával tu velkou, širokou, zahraniční zkušenost, kterou mám. Zároveň si myslím, že vím, co se zde děje, protože jsem od roku 1990 zde trávil hodně času, takže bych byl takový ten klíčový hráč, který by mohl opravdu pomoci republice, aby se posunula silně dopředu."

Nemáte obavy z toho, že se právě Váš dlouhodobý pobyt v zahraničí stane argumentem proti Vám?

"Samozřejmě, že to může být argument proti mně. Myslím ale, že se na to musí lidé dívat opravdu racionálně. V tom smyslu, že jsem zde prvních sedmnáct let života vyrůstal. Pak od roku 1990, tzn. posledních sedmnáct let, zde působím celkem velice intenzivně, založil jsem zde velice dobře fungující instituce. Radil jsem a sdílel jsem názory celkem se všemi vládami, které zde působily. Takže nejsem outsider, jsem insider, který má naopak velice zkušenosti ze zahraničí, a měli bychom toho využít. Vzpomeňme si, že Masaryk také přišel ze zahraničí. Byl nějakou dobu venku, než sem přišel. A v obdobích, kdy naše země prospívaly, tehdy zde často byli lidé, kteří přišli ze zahraničí. Takže v tom smyslu myslím, že otevřenost světu je pro nás přínosem."