Jednání o poplatcích odročeno na neurčito

Tomáš Julínek (vpravo) a jeho mluvčí Tomáš Cikrt, foto: ČTK

Ústavní soud odročil ve středu jednání o návrhu sociální demokracie na zrušení zdravotnické části reformy veřejných financí na neurčito. Před soudem vypovídali předseda vlády Mirek Topolánek a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Svědectví premiéra a ministra si vyžádali zástupci poslanců sociální demokracie a komunistů. Kromě poplatků u lékaře se hovořilo o způsobu projednávání reformního zákona. Zájem sledovat vystoupení obou politiků byl tak velký, že se řada lidí do místnosti ani nedostala. Jako první odpovídal na dotazy premiér, podle jeho prohlášení přinesla zdravotnická reforma včetně poplatků u lékaře prospěch jak pacientům, tak státu. Výslech ministra zdravotnictví Julínka trval více než hodinu. Ministr například uvedl, že smyslem poplatků je zamezit plýtvání ve zdravotnictví a zneužívání péče. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se jej ptal, jak lékařskou péči zneužívá například pacient na jednotce intenzivní péče nebo kojenec v inkubátoru.

Tomáš Julínek  (vpravo) a jeho mluvčí Tomáš Cikrt,  foto: ČTK
Po výslechu bylo jednání odročeno. Jak nakonec soudci rozhodnou, si ministr zdravotnictví netroufá odhadnout, je ale přesvědčen, že v případě zrušení regulace padne ochrana pacientů. "Tak jak jsem se to snažil ve svědecké výpovědi zdůraznit, ty problémy, o kterých se tady hovořilo, zvláště jak říkali navrhovatelé, existují od devadesátých let, ty nevznikly od 1. ledna 2008 se zavedení poplatků. Já jsem zavedl ochranu pacientů, byť musí platit ten malinkatý třicetikorunový poplatek, ale budou do budoucna chráněni před vysokými náklady eventuálně na doplatky na léky, popřípadě co se týče dostupnosti péče, aby se k ní dostali."

Ministr trvá na tom, že poplatky ve zdravotnictví se osvědčily. Za tři měsíce roku se na poplatcích vybraly 1,3 miliardy korun.

Zástupce navrhovatelů sociální demokrat Michal Hašek je s dosavadním průběhem jednání spokojen. "Jsem po těch výpovědích premiéra i pana ministra Julínka spíše optimistou a myslím si, že pokud Ústavní soud důkladně vyhodnotí obsah jejich výpovědí, srovná je s realitou, tak se ukáže, že máme pravdu my navrhovatelé a že bude naší ústavní stížnosti vyhověno."

Pavel Rychetský v minulých dnech připustil, že jasné většinové stanovisko soudu se zatím nerýsuje. Podle něj potřebuje soud najít shodu a zformulovat své stanovisko.