Jednou z možností boje s korupcí může být podle nejvyšší státní zástupkyně řízená provokace

Korupce je jeden z největších problémů české společnosti. Podle statistik se počet případů přijímání úplatků v České republice od roku 1993 zvýšil z šesti na loňských 58 kauz. Přibylo i trestných činů uplácení, a to ze 47 před devíti lety na loňských 170. Vzrůstá i počet případů zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužívání informací v obchodním styku. Některé z nich přitom mohou být spojeny s nabízením a braním úplatků. Úplatkářství se ale jen velmi těžce prokazuje.

Novou zbraň v boji proti korupci chce nasadit nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. V terénu by se totiž podle ní měli objevit řízení provokatéři - tedy policisté, kteří by například státním úředníkům nabízeli za jejich práci úplatek. Tato metoda má ale řadu odpůrců. Svědčí o tom i nález Ústavního soudu, který před dvěma lety dospěl k názoru, že řízená policejní provokace je nepřípustná:

"Všeho jsem si vědoma. Nicméně snad by se tato metoda dala aspoň promítnout do pracovněprávní oblasti. Nekončilo by to tedy trestním řízením ale propuštěním z práce."

Řekla Marie Benešová s tím, že Nejvyšší státní zastupitelství zatím sbírá informace, jak některé země řízenou provokaci v boji s korupcí využívaly - např. v USA se tato metoda úspěšně používá od 80.let. Bývalý šéf BIS - advokát Stanislav Devátý Radiu Praha řekl, že návrh je v jistém smyslu přijatelný, musí být však stanovena určitá pravidla...

"Není možné, aby policie, jako taková, vyvolávala sama o své vlastní vůli nějakými provokacemi páchání trestné činnosti. To si myslím, že by mělo být absolutně vyloučeno. V současné době již takové případy byly, kdy policie vlastně vyprovokovala takovýmto svým jednáním páchání trestné činnosti a to jak známo, Ústavní soud odmítl. Nicméně Ústavní soud se dneska vyjádřil i v jiném případě, kdy policie taky figurovala v takovéto kause. Nicméně tam byl zase opačný případ, že vlastně ten státní úředník tak vlastně on sám vyvolal tu trestnou činnost a policie jenom reagovala na vyvolání té trestné činnosti. Čili musí tam být stanovena přesná a jasná pravidla, aby tento institut prostě nebyl zneužitelný."

Úřad Marie Benešové může využívání řízené provokace navrhnout. Schválit by jej však museli zákonodárci. Ti ale reagují spíše zdrženlivě. Podle náměstka ministra vnitra Petra Ibla z ČSSD něco takového zavání minulostí. Řízené provokace se bojí také například šéf branně bezpečnostního výboru sněmovny Petr Nečas.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio