Již týden prchá před policií dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, který utekl z věznice v Mírově na Šumpersku

Desítky policistů na Šumpersku stále pátrají po vězni Jiřím Kajínkovi. Ten uprchl minulou neděli z nejpřísněji střeženého vězení v zemi - z Mírova na Šumpersku, kde si odpykával trest na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Další podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Policisté stále ještě důkladně pročesávají zejména okolí věznice, protože se nevzdávají naděje, že se uprchlý nájemný vrah Jiří Kajínek skrývá právě tam. Mluvčí pátracího štábu policie Josef Ostřanský uvedl, že policistům se podařilo najít určité stopy. Jejich charakter ale neupřesnil. Vicepremiér vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský v nedělním pořadu české televize prohlásil, že je přesvědčen, že Kajínek ještě neopustil území ČR. Ministr také oznámil, že kvůli útěku vězně byl odvolán ředitel mírovské věznice Milan Kohoutek.

O postupu vůči generální ředitelce vězeňské služby Kamile Meclové rozhodne ministr do úterý. Chce se ještě seznámit se všemi okolnostmi případu.

Kajínkův útěk a neúspěšné pátrání po něm znovu vyvolalo mezi odbornou veřejností i politiky diskusi o zavedení trestu smrti. Předseda KDU-ČSL Jan Kasal uvedl, že chápe obavy těch, kteří mají strach z dalších trestných činů takovýchto pachatelů, ale preferuje především argumenty odborníků. Ti trest smrti nedoporučují.

Podobně vidí situaci také premiér Miloš Zeman. Trvá ale na tom, aby byla vyvozena odpovědnost vůči těm, kteří případně útěk vězně umožnili. K znovuzavedení trestu smrti podotkl.

Premiér ale zdůraznil, že je přesvědčený odpůrce trestu smrti.

Naopak šéf jeho poradců Miroslav Šlouf připustil, že trest smrti by mohl být zaveden jako výjimečný ve velmi extrémních případech. Diskusi o trestu smrti by se nebránil ani senátní kandidát za ODS Petr Štěpánek. Podle něj existuje taková kategorie zločinců, která jeho existenci opravňuje.