Josef Koller objevil třetí exemplář Komenského knihy Brána jazyků otevřená

Jedno z vrcholných děl Jana Amose Komenského - Brána jazyků otevřená - leželo nikým nepovšimnuto v malém vídeňském obchůdku. Nejznámnější učebnice latiny 17. století objevil pan Koller z Uherského Brodu a vzácnou knihu koupil. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Josef Koller při toulkách Vídní zašel do malého nenápadného obchůdku. A tam objevil poklad. Nejznámější učebnici latiny Jana Amose Komenského. Brána jazyků otevřená pochází z roku 1654 a dosud se mělo za to, že na světě existují jen dva exempláře.

"Já už od dětství procházím bazary, jezdím po všemožných aukcích. Nevěřili byste, co se v takových vetešnictvích dá najít."

Věděl jste hned od začátku, jakou vzácnost máte v ruce?

"Ne, ale byl jsem si vědom, že je vzácná, protože má gotický pergamenový obal. Vím, že tady v muzeu, kde mají tisíce knih, mají pouze jednu jedinou knihu, která je zabalená v pergamenu. Také je tam datum 1654. To je letopočet, kdy Komenský ještě 16 let žil,"

řekl Radiu Praha Josef Koller. Prodavač ve Vídni zřejmě ani netušil, jakou vzácnost má ve svém obchodě. Kromě tohoto výtisku je jeden uložený v německém Manheimu, druhý v knihovně Strahovského kláštera. Její návštěvníci však nemají šanci knihu vidět, je totiž v depozitáři a běžně se nevystavuje.

"Kniha má nevyčíslitelnou hodnotu, běžně se nevystavuje. Patří do naší sbírky jedinečných bohemikálních tisků,"

uvedla pro televizi Nova Hedvika Kuchařová ze Strahovské knihovny. Brána jazyků otevřená není však jediná Komenského kniha, kterou Josef Koller vlastní. Například Svědectví Kristýny Poniatowské existuje jen v pěti exemplářích.

"Tatínek slečny Poniatowské Komenského velmi dobře znal. Jednou za ním přišel a řekl mu, že jeho dcera má nějaké vidění. Dokonce varovala Valdštejna před úmrtím a tak dál. Komenský si Kristýnku vzal k sobě jako schovanku, aby byl u toho, až bude mít vidění. Popsal jich 82, sám vidění komentoval a knižně je vydal. Já si myslím, že tato kniha je zrovna tak vzácná jako Brána jazyků otevřená. Ta je vzácnější jenom tím, že to byl převratný počin, udělat učebnici latinského jazyka."

Josef Koller se chystá opět procházet vídeňské i slovenské antikvariáty. Možná tam objeví další unikáty. Pátrá totiž po dalších Komenského knihách.

"Asi před 20ti lety přišel jeden starý shrbený pán ve špinavém montgomeráku do antikvariátu v Bratislavě s listem, kde bylo snad 12 až 15 knih Komenského. Mezi nimi byly i tyto dvě knihy. Ptal se antikvariáře, co by ty knihy stály, kdyby mu je přinesl k prodeji. On byl úplně zaskočený. Těžko hádat cenu těchto výtisků. Jenomže tento starý pán už se tam podruhé neukázal, zřejmě zemřel a já pátrám právě po těchto knihách. Nevím, jak se jmenoval, nevím odkud byl, ale mám další indicie na Slovensku."