K tématům pražské konference zahraničních Čechů

V rámci projektu "Praha - Evropské město kultury roku 2OOO" a pod záštitou prezidenta republiky Václava Havla se konala tento týden v Praze Konference zahraničních Čechů. Po slavnostním zahájení v aule Karolina probíhala diskusní sympozia na právnické fakultě Univerzity Karlovy. Několika z nich se účastnila Jana Peterková:

"Konference je dalším významným krokem ke vzájemnému porozumění, sblížení a řešení problémů" - řekl při slavnostním zahájení prorektor Univerzity Karlovy Pavel Klener. Na setkání přijelo zhruba 200 krajanů z téměř třicítky zemí.

"Emigrace a exil jako způsob života, Obraz způsobu života české emigrace v literatuře, Praha - město kultury a historie, České kulturní dědictví v zahraničí, činnost českých komunit v zahraničí, Radio Praha - zahraniční vysílání - to jsou některá z témat jednání, o nichž se přednášelo a diskutovalo v posluchárně právnické fakulty v několika sekcích - legislativní, politické a ekonomické, kulturní, školské a sociální.

Dr. Ivan Dubovický, kulturní rada českého velvyslanectví ve Washingtonu ve Spojených státech amerických moderoval několik diskusních seminářů.Na otázku Rádia Praha, které nejzávažnější otázky se na konferenci Čechů projednávaly, odpověděl takto:

Jeden ze zahraničních Čechů, předseda Mezinárodního koordinačního výboru Univerzity Karlovy dr. Oldřich Černý se podílel na organizaci konference zahraničních Čechů před dvěma lety i letos - může proto srovnávat.

To byl názor dr. Oldřicha Černého.

K jednání Konference zahraničních Čechů se vrátíme příští úterý v pravidelné rubrice "O čem se mluví".