Premiér Topolánek není pro dvojí občanství zahraničních Čechů

Mirek Topolánek

V těchto dnech v Praze proběhl Týden zahraničních Čechů. Zhruba dvě stovky krajanů z celého světa na něm jednaly o problémech českých komunit v zahraničí. Jejich setkání se zúčastnila i řada předních politiků, například předseda Senátu Přemysl Sobotka, vicepremiér Petr Nečas nebo ministr zahraničí Alexandr Vondra. Mezi krajany přišel také premiér Mirek Topolánek a poděkoval jim za vše, co pro Českou republiku ve světě dělají. Přiznal ovšem také, že původní vlast se k nim nechovala vždy nejlépe:

"Češi se vždycky hanebně chovali ke svým krajanům v zahraničí. Já jsem napsal svého času esej na téma Češi v zahraničí - proč Poláci mají svou Polonii a proč se všichni chovají ke svým krajanům slušně a proč se my v jednotlivých historických vlnách vždy chováme ke svým krajanům hanebně. Já jsem to vysvětloval tím, že ani samotné emigrační vlny se nebyly mnohdy schopny v zahraničí dohodnout. Ty emigrační vlny odrážely politickou situaci doma. Ta řevnivost, která byla tady, ať už to bylo v jakémkoli historickém údobí, se s určitým zpožděním přenášela do zahraničí. Bude chtít hodně trpělivosti jak u vás v zahraničí, tak u nás, abychom nalézali to, co je pro nás Čechy společný zájem. A to samozřejmě je to, aby se tu dobře žilo a abychom byli hrdí na to, že jsme Češi, ať žijeme kdekoli na světě."

Premiér Topolánek se vyjádřil i k tomu, po čem krajané volají už od pádu totalitního režimu - po korespondenčních volbách. Letos ve sněmovně neprošel návrh na jejich uzákonění mimo jiné i pro výhrady, které k zákonu měli občanští demokraté:

"Ono se to vždycky zadrhne při tom hlasování, protože se někdo snaží vpašovat do zákona něco dalšího. Pak to spadne pod stůl, jako ta poslední úprava. Ale i poslední volby ukázaly, že je to nejenom slušné a korektní vůči krajanům, ale že by to bylo i moudré. Některé propočty ukazují, že ten sto první hlas, kdy ještě v jedenáct hodin večer, kdy socialisti a komunisti měli sto jedna hlasů, se lámal někde na podpoře krajanů v jižních Čechách. To je přece vaše obrovská zásluha! Pokud by opravdu ta volba byla jednodušší, tak jsem hluboce přesvědčen, že drtivá většina krajanů žijících v zahraničí by podpořila jakoukoli českou vládu bez komunistů."

Foto: Martina Stejskalová
Mirek Topolánek se v diskusi zmínil i o dalším problému, který pálí krajany ve světě - o českém občanství:

"Často se diskutuje problém dvojího občanství. V tom já se projevím jako typický čecháček a budu tvrdit, že občanství mám v té zemi, kde platím daně. Já vždycky říkám: pokud chci ovlivňovat tu zemi, tak bych tam měl platit daně. Když platím daně někde jinde, je to spíš symbolická záležitost. I ta volba je svým způsobem symbolická. Letos nebyla! Letos to bylo důležité, protože se volí v jednom kraji. Je v tom jistý druh symboliky, sounáležitosti lidí, kteří žijí tady doma, a těch, kteří našli svůj domov někde jinde. U toho dvojího občanství je to na těžkou diskusi. Já jsem na ni připraven, můj názor je obecně a dlouhodobě znám, nicméně se rád nechám přesvědčit."

K tématům, která zazněla na letošním Týdnu zahraničních Čechů, se v našem vysílání budeme vracet i v příštích dnech.