K9 se na dodatku ke koaliční smlouvě dosud nedohodla

Petr Gazík, foto: ČTK

Ve středu se opět sešla tzv. Koaliční devítka. Lídři vládních stran jednali o dodatku ke koaliční smlouvě, kterým Věci veřejné podmiňují své další setrvání ve vládě. Shodli se na většině programových bodů, některé otázky včetně personálních změn v kabinetu ale zůstávají dál otevřené. K9 se k nim vrátí v neděli večer.

Petr Gazík,  foto: ČTK
Jednání K9 se protáhlo na devět hodin, dodatek ke koaliční smlouvě přesto ještě není hotov. Sporným tématem jsou například daňové otázky a také oblast hazardu. Tento týden poslanci schválili zákon o loteriích, který zpřísňuje celkově pravidla pro provoz heren a různých druhů hazardních her. Věci veřejné podle svého šéfa Radka Johna s ním ale spokojené nejsou:

"Nám se zdá ten zákon, který byl přijat, příliš měkký. A teď jsme řešili, jak to bude vypadat se zdaněním hazardu v návrhu pana ministra financí. To je zdanění hazardních organizátorů stejně jako jiných firem plus loterijní daň. O tom budeme diskutovat s našimi experty a v neděli dospějeme doufám k nějaké shodě."

Radek John a Josef Novotný  (vpravo),  foto: ČTK
Podle TOP 09 ale Věci veřejné kladou požadavky, které už v úterý sněmovna odmítla. Chtějí například, aby licence na provoz loterií měla platnost jen jeden rok. Poslanci Věcí veřejných o novele loterijního zákona ve sněmovně nakonec pro zákon nehlasovali. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazík po jednání vysvětlil, proč ani na jednání K9 ke shodě v této oblasti nedošlo.

"Dialog nemůže být o tom, že pan poslanec Novotný si stanoví požadavky, které jsou technicky velmi těžko realizovatelné nebo nesmyslné. My máme strach z arbitráží. Nikdo mu nebrání, aby se zavázal k tomu, že arbitráže zaplatí. V tom případě jsme mu garantovali, že celý poslanecký klub TOP 09 a Starostů zvedne ruku pro tuto možnost. On to bohužel neudělal, proto jsme zvolili velmi rozumnou, kompromisní variantu třech let."

K9 má v neděli jednat i o superhrubé mzdě. Radek John se chce ovšem vrátit i dalšímu bodu z daňové oblasti.

Zbyněk Stanjura,  foto: ČTK
"My bychom velmi rádi zvýšili o jeden procentní bod daně pro firmy, protože se prostě bojíme, že státní rozpočet nebude mít peníze pro resorty. Na druhé straně jsme se například dohodli, že nebude zdanění dividend. Nebude dvojí zdanění. Takže je to bod po bodu. Ve většině bodů je shoda, v neděli musíme dořešit to, na čem shoda není."

Návrh na zvýšení daní pro firmy ale nemá šanci projít přes ODS. Podle jejích vyjednavačů jde přímo proti jejímu programu. Občanští demokraté se svým voličům zavázali, že daně zvyšovat nebudou. Potvrzuje to šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura:

"Jednou z programových priorit a zásad ODS, jak ve volebních programu, tak potom v jednání o koaliční smlouvě, bylo nezvyšovat přímé daně. Takže je to v přímém rozporu s našimi programovými principy a zásadami. Tento požadavek je v zásadě nerealizovatelný. To je přímo proti tomu, co jsme celou dobu říkali jak před volbami i po volbám, proti tomu, co činila vláda. Tam si myslím dohoda není možná."

Radek Šmerda,  foto: ČTK
Na personální otázky zbyla v dlouhém jednání K9 sotva půlhodina. Podle Radka Johna nedošlo na požadavek Věcí veřejných na odvolání ministrů Vondry a Fuksy z ODS a Kalouska z TOP 09. Věci veřejné trvají na tom, že podle koaliční smlouvy mají mít ve vládě čtyři ministry. Dva už mají, třetím by měla být šéfka sněmovního klubu Karolina Peake. Ta by měla dostat křeslo vicepremiérky a šéfky legislativní rady vlády. Čtvrtý ministr Věcí veřejných by měl nahradit nestraníka Radka Šmerdu na ministerstvu dopravy. TOP 09 se k tomu podle Petra Gazdíka vyjadřovat nebude:

"Tento požadavek tam zazněl. Na druhou stranu to je věc mezi Věcmi veřejnými a panem premiérem. Pan premiér má svou ústavní odpovědnost a Věci veřejné pana Šmerdu navrhly do této funkce. Je na dohodě mezi nimi a panem premiérem, jak dál bude v této věci postupováno."

I podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury to závisí jen na dohodě Věcí veřejných s premiérem Petrem Nečasem. Dodatkem ke koaliční smlouvě a vyřešením personálních otázek ale Věci veřejné podmiňují svou účast ve vládě. Pokud se vše nevyřeší do 30. června, z vlády odejdou.