Kalendárium

0:00
/
0:00

V kalendáriu tentokrát připomeneme třeba výročí spojená s Antonínem Slavíčkem nebo budovou Rudolfina.

Před 100 lety zemřel v Praze malíř Antonín Slavíček. Život si vzal sám poté, co po mrtvici ochrnul na pravou polovinu těla. Slavíčkovým nejznámějším obrazem je U nás v Kameničkách. O této vesnici nedaleko Hlinska hovořil v rozhlase jeden z jeho synů. Z nahrávky se dochoval pouze fragment, pochází nejspíše z roku 1937.

"Otec zamýšlel dokonce usadit se trvale v Kameničkách. Píše o tom vzácnému příznivci svému panu Švagrovskému: Vždyť si pracuji vlastně jen pro sebe a nemohu se ani radovat, když mě kritika chválí, ani trápit, když haní. Co teď hlavní věcí pro mě je - nechci techniku, chci jen, aby vzduch byl vzduchem, půda zemí, voda vodou. Ale to vše je vedlejší a to hlavní ani slovy vyjádřit nelze. Viděl jsem onehdy vpodvečer, jak šly z poslední májové pobožnosti ženy v oblecích pestrých, ale barvy byly již večerem ztlumeny. Všechno to hrálo jakousi hudbou a člověk cítil barvy unikajícího dne a všechno bylo jako pobožnost. Ani obláčku, jen nazelenalá obloha a několik stromů při silnici bylo dekorací jedinou k tomu všemu snad pro jiné zcela zbytečnému krásnu. A vidíte, k tomu se propracovat dá, Pán Bůh musí. Škobrtám, padám a vstávám zase, ale přece se nespokojím s úspěchem jednou nabytým."


Z Kameniček se vypravíme do Brna. Na jednom z jeho domů totiž najdeme pamětní desku, která hlásá, že zde žil JuDr. Velen Fanderlik, starosta Junáka, skautský spisovatel, zakladatel skautingu v Brně, člen zahraniční armády a vůdce exilových skautů. Velen Fanderlik zemřel 2. února v Kanadě, kam emigroval po únorovém puči.


V únoru 1885 byl v Praze slavnostně otevřen Dům umělců. Dílo architektů Josefa Zítka a Josefa Schulze bylo na počest korunního prince Rudolfa, který byl otevření přítomen, nazváno Rudolfinem. Novorenesanční budova byla plánována jako víceúčelová - měly v ní být koncertní síně i výstavní sály, ale to, že byla za první republiky sídlem parlamentu, by možná překvapilo i samotné architekty. S dnešním stavem by mohli být spokojeni - budova je opět využívána pro koncertní a výstavní účely, sídlí v ní Česká filharmonie i Galerie Rudolfinum.


Filmový i divadelní herec, dramatik, scénárista, spisovatel, divadelní režisér...to všechno byl Jan Werich, který se narodil na začátku února 1905. V kalendáriu si ho připomeneme slavnou písničkou trojice, kterou Werich tvořil s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem.