Kanoista Ježek doufá, že na těžký olympijský kanál bude platit jeho skvělá technika

Stanislav Ježek, foto: ČTK

S počátkem července zahajujeme olympijský seriál o českých medailových želízcích pro nastávající hry v Pekingu. Tradičními oporami naší výpravy jsou na každé olympiádě vodáci. Zatím nikdy se nevraceli bez cenného kovu a tak i letos čeští fanoušci věří, že z čínských peřejí vyloví nějakou medaili např. singlkanoista Stanislav Ježek.

Stanislav Ježek,  foto: ČTK
Stanislav Ježek si v těchto dnech osahává olympijský kanál přímo v Pekingu. Ten je ve srovnání s jeho tréninkovou tratí v Praze - Tróji podstatně náročnější.

"Kanál v Tróji je rovný, tady je to podkova výjimečná tím, že se zatáčí doprava. Všechny ostatní kanály na světě jsou zatočené doleva. Voda v Pekingu teče výrazně rychleji, spád je mnohem větší, zkrátka je to těžší."

Trať v Pekingu dává větší výhodu vytříbeným technikům než silovým slalomářům. Střízlík Ježek to jednoznačně vítá.

"Voda má takovou sílu, že silou jí rozhodně nepřeperete. Je potřeba technicky využívat místa, kde se dá projet místa co nejrychleji a to mi nahrává."

Bronzový medailista z předloňského MS v Praze si před sebe žádné konkrétní cíle pro olympijský závod neklade.

"Tolik o tom nepřemýšlím. Chtěl bych jet co nejlépe, aby to nebyla ostuda v televizi a dostat se do finále."

Olympijské klání proběhne v nezvykle bouřlivé atmosféře.

"Atmosféra bude jiná než na dalších závodech. Staví tady obrovskou tribunu pro třicet tisíc diváků, takže to bude kotel na který já, ale ani nikdo jiný ze závodníků není zvyklý."

Vyhlášený pohodář si těžkou hlavu z natřískaných tribun nedělá.

"Mám raději klid na jízdu, ale těším se, že to bude něco jiného, co člověk ještě nikdy nezažil. Jenom doufám, že tribuny nebudou plné Číňanů, kteří budou řvát bůůů, až pojedu já."

Památek si Standa Ježek dosytosti užil při předolympijském soustředění. Proto se během her spíše chystá povzbudit své reprezentační kolegy v jiných sportovních odvětvích

"Během dvou dnů volna jsme se snažili objet památky v Pekingu včetně Velké čínské zdi, která není daleko. Na olympiádě bych se rád podíval na sporty, zejména kde budou závodit naši."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio